РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Данілов: Україна може вже сьогодні надавати Європі додаткові потужності з транспортування обсягів газу в обсязі 50-55 млрд. кубів

Україна вже сьогодні може надавати європейській спільноті додаткові можливості з транспортування обсягів природного газу.  Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, виступаючи на Сьомому Українському газовому форумі «Східноєвропейський газовий хаб. Green deal. Українська ініціатива».

Відкриваючи форум, О. Данілов зазначив, що енергоносії «використовуються певними країнами як зброя». На думку Секретаря РНБО України, після 1991 року газ став «інструментом політичного впливу».

Аналізуючи ситуацію, що склалася нині із постачанням газу в Європу, зокрема, будівництво газогону «Північний потік-2», О. Данілов зауважив, що для України запуск «Північного потоку-2» є загрозою національній безпеці.

Він нагадав, що під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання РНБО України 22 жовтня ц.р., на якому було ухвалено протокольне рішення щодо визначення спеціальних умов транспортування додаткових обсягів природного газу газотранспортною системою України до країн ЄС. «Ми можемо вже сьогодні надавати додаткові потужності з прокачки газу. Наша газотранспортна система може додатково до тих 40 млрд. кубів газу, які передбачених контрактом з РФ, надавати 50-55 млрд. кубів, а за потребою і більше», - сказав О. Данілов.

За його словами, «ми будемо робити висновки» зважаючи на відповідь європейської спільноти. «Питання – чи сприйме це Європа та РФ? Чи це ринок, чи велика політика і енергетична зброя?», - наголосив він.

О. Данілов також запевнив учасників форуму, що енергетична безпека є ключовою складовою політики забезпечення національної безпеки держави, що відображено у Стратегії національної безпеки України та Стратегії енергетичної безпеки України.