РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Фахівці Апарату РНБО взяли участь у засіданні круглого столу на тему «Держава та приватний сектор на захисті національної безпеки: від взаємодії до партнерства»

Фахівці Апарату Ради національної безпеки і оборони України взяли участь у засіданні круглого столу на тему «Держава та приватний сектор на захисті національної безпеки: від взаємодії до партнерства», організованого Національним інститутом стратегічних досліджень (НІСД).

Під час заходу, у якому також взяли участь представники державних органів та науковці, обговорено питання щодо політико-правових умов розвитку державно-приватного партнерства у забезпеченні національної безпеки; підходи до практичного впровадження державно-приватного партнерства в окремих сферах національної безпеки; напрями удосконалення правового забезпечення державно-приватного партнерства у сферах національної безпеки.

Фахівці НІСД – співавтори аналітичної доповіді «Держава та приватний сектор на захисті національної безпеки: від взаємодії до партнерства», презентували її основні тези. У доповіді проаналізовано, зокрема, теоретичні підходи до державно-приватного партнерства у безпековому секторі та їх особливості, а також досвід розвинених країн світу, де таке партнерство є тривалою і поширеною практикою. У доповіді містяться рекомендації РНБО України та центральним органам виконавчої влади щодо застосування державно-приватного партнерства у забезпеченні національної безпеки.

Фахівці Апарату РНБО України, які взяли участь у дискусії, навели приклади успішної співпраці з представниками приватного сектору у частині інформаційної підтримки заходів, зокрема, навчальних, які організовані Апаратом Ради.

Зазначалося, що державно-приватне партнерство у безпековій сфері має значний потенціал та можливості для вирішення питань національної безпеки, зокрема, у сферах воєнної безпеки, інформаційної безпеки, кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури. Тому необхідно вдосконалити відповідне законодавство, створити модель взаємин держави, бізнесу та суспільства з чітким визначенням завдань, прав і обов’язків кожної сторони.

За словами фахівців Апарату Ради, державно-приватне партнерство має ґрунтуватися на фундаментальних національних інтересах, визначених Конституцією України і Законом України «Про національну безпеку України», та взаємній довірі державних та недержавних структур.