РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України провів зустріч з урядовою делегацією Естонської Республіки

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч з урядовою делегацією Естонської Республіки.

Зустріч відбулася у Національному координаційному центрі кібербезпеки при РНБО України.

Est_NKCK_06102021_1.jpgО. Данілов продемонстрував можливості НКЦК та презентував сучасну інформаційно-аналітичну систему «СОТА», розроблену та введену в експлуатацію фахівцями Апарату РНБО України. За його словами, «СОТА» є важливим інструментом, яким користується вище керівництво держави при ухваленні управлінських рішень.

Секретар РНБО подякував Естонії за підтримку зусиль нашої країни в реформуванні вітчизняного сектору безпеки і оборони, за лікування та медичну реабілітацію українських військовослужбовців, які постраждали внаслідок російської агресії на Сході нашої держави, а також за підтримку України на міжнародній арені.

За словами Секретаря РНБО, влада України наполегливо працює над втіленням змін в усіх сферах життєдіяльності держави. Він зокрема, наголосив, що ліквідація олігархічної системи, започаткована Президентом України Володимиром Зеленським, є пріоритетним завданням.

Серед важливих завдань Секретар РНБО назвав також подальший розвиток громадянського суспільства – «відкритого і відповідального».

Est_NKCK_06102021_6.jpgО. Данілов зазначив, що на внутрішньополітичну ситуацію в Україні намагається впливати Російська Федерація, прагнучи нав’язати свої наративи не тільки всередині нашої держави, а й її міжнародним партнерам.

У цьому контексті він наголосив на важливості більш активного використання англійської мови, особливо молоддю. Тоді, за словами Секретаря РНБО, набагато простіше протистояти «мовній окупації» РФ, яка триває з радянських часів.

«Успіх України, як приклад і прецедент, - велика небезпека для правлячого російського режиму», - наголосив О. Данілов.

Своєю чергою, Канцлер Міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевіов повідомив, що нині в Україні з візитом перебувають державні секретарі восьми міністерств Естонської Республіки.

За його словами, естонські урядовці побували на лінії розмежування і «вражені професіоналізмом і відвагою» українських військових.

«Наш візит є свідченням непохитної підтримки євроатлантичних прагнень України, її територіальної цілісності та суверенітету», - наголосив пан Всевіов, запевнивши, що Естонія готова і надалі надавати допомогу реформам в Україні.

«Європейська безпека напряму пов’язана з успіхом України. Це надзвичайно важливий фактор», - сказав він.

Est_NKCK_06102021_5.jpgПід час зустрічі було обговорено перспективні напрями співпраці. «Нам важливий досвід естонських реформ, - сказав Секретар РНБО України.

Сторони обмінялися думками щодо перспективи залучення України до роботи Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE), що базується у м. Таллінн.

Як повідомлялося раніше, українська сторона виступила з офіційним запитом на приєднання до CCDCOE.

У зустрічі також взяв участь заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, з естонської сторони, зокрема, Державний секретар Державної канцелярії Естонії Таймар Петеркоп, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Каімо Кууск, Канцлер Міністерства оборони Естонії Кусті Салм та інші посадовці.