РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Україна та Естонія поглиблюють співробітництво у сфері кібербезпеки

3 серпня ц.р. делегація Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України здійснила робочий візит до Естонської Республіки, в рамках якого було проведено ряд двосторонніх зустрічей з метою розбудови співробітництва між Україною та Естонією у сфері кібербезпеки.

До складу делегації увійшли Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь, керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук, заступник керівника служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки, керівник Управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки Апарату РНБО України Сергій Прокопенко.

tallinn_NKCK_1.jpg

Під час зустрічі із Державним секретарем Міністерства оборони Естонії Кусті Салмом сторони обговорили шляхи поглиблення практичного співробітництва між Україною та Естонією у сфері кібербезпеки.

Зокрема сторони обмінялися думками щодо перспективи залучення України до роботи Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE), що базується у м. Таллінн.

Від імені Секретаря РНБО України Олексія Данілова українська сторона виступила з офіційним запитом на приєднання до CCDCOE.

За словами Н. Ткачук, такий крок є актуальним у контексті курсу України на вступ до Північноатлантичного альянсу. «Залучення України до роботи CCDCOE може стати важливим кроком на шляху до повноправного членства в НАТО», - зазначила вона.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України підкреслила, що зважаючи на набутий у ході протидії російським кібератакам досвід, залучення українських фахівців до роботи CCDCOE матиме позитивний вплив на ефективність його роботи. Також, за її словами, це сприятиме посиленню спроможностей національної системи кібербезпеки України.

tallinn_NKCK_2.jpg

Сторони наголосили, що ефективним кроком на шляху до приєднання України до CCDCOE може бути залучення українських експертів до роботи в рамках тематичних груп CCDCOE.

Своєю чергою, К. Салм запевнив у готовності естонської сторони сприяти включенню України до CCDCOE.

Заступник Державного секретаря Міністерства оборони Естонії Маргус Матт зазначив, що досвід України з протидії російським кібертакам становить для НАТО значний інтерес. Також пан Матт додав, що Естонія і надалі підтримуватиме Україну в її євроатлантичних прагненнях.

Під час зустрічі із Керівником Адміністрації Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО Францем Лантенхаммером українська делегація ознайомилась із практичним досвідом функціонування Центру.

Н. Ткачук наголосила, що «набуття членства у CCDСOE матиме величезну практичну цінність як для України, так і для держав-членів НАТО». «Ми готові ділитися досвідом, який здобули за понад 7 років протистояння російській гібридній агресії», - додала вона.

У рамках візиту делегація НКЦК також зустрілася з Генеральним директором Тренувального кібер-центру Міністерства оборони Естонії СR14 Раймо Петерсоном.

tallinn_NKCK_3.jpg

Під час зустрічі сторони висловили готовність розвивати взаємовигідне практичне співробітництво на експертному рівні.

Крім того, українська делегація відвідала підприємство Milrem Robotics, де зустрілася із його Генеральним директором Кулдаром Ваарсі, а також з представниками провідних естонських компаній у сфері кібербезпеки та розробниками інтелектуальних систем захисту державного кордону - CyberExer, Cybernetica та Defsecintel.