РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

В Апараті РНБО України відбулася перша координаційна зустріч Національного кластеру з кібербезпеки

У рамках продовження співпраці між Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України і Фондом цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) за підтримки Державного Департаменту США в Апараті РНБО України відбулася перша установча координаційна зустріч Національного кластеру з кібербезпеки. Захід передбачає регулярні зустрічі та спілкування у форматі круглого столу на визначені теми, що стосуються проблемних питань кібербезпеки України, та пошук спільних шляхів щодо іх вирішення.

Відкриваючи зустріч, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк зазначив, що головною метою такого заходу є посилення координації між державними органами, представниками донорських організацій та посольств іноземних країн з максимальним залученням представників громадськості та приватного сектору.

«Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України сьогодні є ключовою структурою, що виконує функції забезпечення національної безпеки у кіберпросторі, і налагодження ефективного державно-приватного партнерства є одним з пріоритетів його діяльності», - сказав він, наголосивши на необхідності вдосконалення нормативно-правової бази державно-приватного партнерства у сфері кібербезпеки.

За словами С. Демедюка, перша зустріч Національного кластеру з кібербезпеки слугуватиме поштовхом для подальших щомісячних засідань у рамках цього заходу, який сприятиме посиленню координації дій усіх стейкхолдерів щодо реагування на зростаючі загрози у сфері кібербезпеки.

Регіональний директор Eurasia CRDF Global Данкан Томсон зазначив, що «кібербезпека стала інструментом дипломатії та оборони», і зважаючи на це, CDRF Global починаючи з 2019-го року активно долучається до проєктів у сфері кібербезпеки з метою побудови ефективних та відкритих відносин з партнерами, обміну знаннями, вдосконалення нормативно-правової бази та активізації донорської підтримки. Модератор Національного кластеру кібербезпеки Олексій Барановський наголосив, що подібний захід сприятиме «отриманню синергії від взаємодії усіх стейкхолдерів завдяки постійному діалогу», зокрема, в питаннях обміну інформацією про загрози в кіберсфері, приведенню українського законодавства до норм ЄС та міжнародних договорів, поширенню кібергігієни та організації практичних навчань.

klaster.jpgГоворячи про роль Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) у системі забезпечення кібербезпеки України, керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО України Сергій Прокопенко наголосив, що Указом Президента України Володимира Зеленського від 28.01.2020 спроможності Центру були суттєво посилені.

«Після підписання Указу стало можливим посилення координації Центру з приватним сектором, міжнародними партнерами, побудована основа для розвитку технологічної платформи обміну інформацією про кіберінциденти, ми маємо технічну базу для кібернавчань». «Минулого року ми відпрацювали три великих кіберніциденти, які становили суттєву загрозу національній безпеці», - додав він.

Серед ключових планів діяльності НКЦК С. Прокопенко назвав створення національного плану реагування на надзвичайні події, розробку системи ідентифікації та оцінки ризиків, розбудову системи стандартизації підготовки фахівців у сфері кібербезпеки, створення та запуск аудитів кібербезпеки на регулярній основі, подальший розвиток державно-приватного партнерства, підтримку наукових та прикладних досліджень, розвиток освітніх спроможностей для підготовки фахівців не лише технічного, а й юридичного профілю.

Підсумовуючи, С. Демедюк повідомив, що вже на початку березня буде затверджений та поданий на публічне обговорення проект Стратегії кібербезпеки України.

Також сторони висловилися за необхідність проведення кластерних зустрічей та підсумовуючих самітів на регулярній основі.

Під час заходу також було презентовано роботу партнерів у сфері кібербезпеки. Зокрема з доповідями виступили: начальник центру кіберзахисту ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» (ДП ГЦЦК)  Міністерства Інфраструктури України Василь Цвєтков, заступник керівника програми з кібербезпеки CRDF Global Михайло Верич, фахівець з технологій та кібербезпеки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Михайло Горкуша, керівник групи EU4DigitalUA Академії електронного урядування (eGA) Марі Педак. Участь у заході також взяли представники основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки України, народні депутати України, представники Посольств США, Канади, Великобританії, Японії, донорських організацій, зокрема USAID, та представників міжнародних організацій: ОБСЄ, DAI тощо.