РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у вівторок, 8 листопада, провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні Тобіасом Тибергом.

Напередодні головування Швеції в ОБСЄ з 1 січня 2021 року сторони обговорили безпекову ситуацію, зокрема, на Сході України.

PosolSv2.jpgЗокрема щодо «Мінських домовленостей» Секретар Ради заявив, що позиція України залишається незмінною: РФ має вивести війська з тимчасово окупованих територій і повернути Україні контроль за українсько-російським кордоном.

За словами О. Данілова, компроміси у переговорному процесі можливі, але не на шкоду нашим національним інтересам. Українська сторона, сказав він, «ніколи не перейде «червоні лінії». «Ми разом з міжнародними партнерами прагнемо спільними зусиллями припинити війну», - наголосив він.

Секретар РНБО України звернув увагу на появу на півночі нашої країни ще одного осередку напруги через післявиборчу ситуацію в Білорусі.

О. Данілов висловив Швеції подяку за послідовну позицію щодо підтримки європейських і євроатлантичних прагнень України, а також за надану всебічну допомогу та сталу підтримку нашої держави в її боротьбі за відновлення територіальної цілісності та суверенітету.

PosShv11.jpgСекретар Ради акцентував, що Україна послідовно докладає зусиль до виконання критеріїв, яким мають відповідати держави-кандидати на вступ до Європейського Союзу та НАТО, що відповідає пріоритетам нещодавно ухваленої Главою держави Стратегії національної безпеки України. «Ми прагнемо увійти до європейської спільноти і жити у цивілізованому світі», - сказав він.

Своєю чергою, пан Посол зазначив, що позиція Швеції, яка 1 січня наступного року перебере у Албанії головування в ОБСЄ на 2021 рік, полягає у «захисті європейського безпекового порядку, який базується на трьох принципах: кордони не можуть бути порушені, конфлікти мають бути вирішені мирними засобами, кожна країна має право самостійно обирати свій шлях, і це повною мірою стосується України», – наголосив пан Т. Тиберг, додавши, що його країна «робитиме усе, аби захистити незалежність та цілісність інституцій ОБСЄ».

Пан Посол заявив, що Україна буде одним з пріоритетів головування Швеції в ОБСЄ.