РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України О. Данілов ознайомив Тимчасово повірену у справах США в Україні К. Квін та Надзвичайного і Повноважного Посла Великої Британії в Україні М. Сіммонс з можливостями НКЦК

Секретар РНБО України Олексій Данілов ознайомив Тимчасово повірену у справах США в Україні Крістіну Квін та Надзвичайного і Повноважного Посла Великої Британії в Україні Мелінду Сіммонс з роботою Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України. Участь у зустрічі також взяв Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

nkck2808_9.jpgПід час зустрічі О. Данілов підкреслив, що оновлений Центр працює вже 2 місяці. Утворений у 2016 р. Центр було суттєво вдосконалено та підсилено згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського від 28.01.2020 №27 2020 «Про внесення змін до Указів Президента України від 27 січня 2015 року № 37 та від 7 червня 2016 року № 242». Сьогодні НКЦК координує роботу усіх ключових структур національної системи кібербезпеки, а також активно співпрацює з приватним сектором.

Секретар РНБО України зазначив, що НКЦК також функціонує як один із трьох ситуаційних центрів, що моніторять усі процеси у сфері національної безпеки.

За словами Заступника Секретаря РНБО України Сергія Демедюка, головне для НКЦК - «ідентифікувати загрозу й оперативно скоординувати дії всіх суб’єктів щодо її локалізації». «Кібербезпека сьогодні є глобальним сегментом, важливою тут є взаємодія з приватним сектором та міжнародними партнерами», - зазначив він.

На переконання Секретаря РНБО України, «біологічна та кіберзагрози сьогодні є фундаментальними і глобальними», що вимагає об’єднання зусиль держав-партнерів у протидії цим викликам. За його словами, співпраця у сфері кібербезпеки з американськими та британськими партнерами за останній час суттєво активізувалася і має перспективи подальшого розширення. У цьому контексті О. Данілов висловив зацікавленість у налагодженні практичної співпраці з кіберцентром НАТО в Естонії, проведенні спільних штабних кібернавчань та підготовці фахівців.

Заступник Секретаря РНБО України додав, що Україна також зацікавлена у налагодженні співпраці з кіберкомандуваннями США та Великої Британії за напрямами: обмін інформацією про кіберінциденти та проведення спільних розслідувань.

О. Данілов висловив щиру подяку американській та британській сторонам за всебічну допомогу, надану нашій державі, та підтримку України на її шляху до відновлення територіальної цілісності та суверенітету над тимчасово окупованими територіями.

nkck2808_1.jpgСвоєю чергою К. Квін відзначила суттєвий прогрес України у розбудові потужної системи кібербезпеки, зокрема у частині координації діяльності всіх її суб’єктів єдиним центром. Тимчасово повірена у справах США в Україні зазначила, що українсько-американське співробітництво у сфері кібербезпеки є досить жвавим, та висловила готовність докласти зусиль до його подальшого розширення і поглиблення.

Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні М. Сіммонс зазначила, що Україна сьогодні знаходиться на передовій протистояння, постійно зазначаючи кібератак з боку РФ. За її словами, Велика Британія готова посилювати співпрацю з Україною у сфері кібербезпеки, обмінюватися практичним досвідом та надавати експертну підтримку.

Окремо сторони обговорили безпекову ситуацію в регіоні, зокрема в контексті гібридної агресії РФ та подій навколо президентських виборів у Білорусі.

К. Квін та М. Сіммонс вкотре наголосили на незмінності позицій їх держав щодо підтримки України на її шляху до відновлення територіальної цілісності та суверенітету над тимчасово окупованими РФ територіями.

Фотогалерея