РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олексій Данілов: Розвиток людського потенціалу є ключовою умовою формування потужного ОПК

Розвиток людського потенціалу та підготовка фахівців у сфері безпеки і оборони є ключовою умовою формування потужного оборонно-промислового комплексу. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час «круглого столу» на тему «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку», організованому Українським інститутом безпекових досліджень.

ukrinform_12082020.jpgЗа словами О. Данілова, зусиллями Апарату РНБО України було проведено комплексний аналіз та напрацьована спільно з Офісом Президента України позиція щодо процесу реформування ОПК та розробки відповідних довгострокових та середньострокових документів оборонного планування.

Результатом цього стало, зокрема, прийняття у лютому 2020 року стратегічного рішення щодо створення профільного міністерства – Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та запровадження посади віце-прем’єр-міністра – міністра, який опікуватиметься розвитком стратегічних технологій та інновацій, до повноважень якого віднесено питання реформування ОПК та розвитку космічної галузі.

О. Данілов підкреслив, що однією з ключових умов формування потужного ОПК є, насамперед, розвиток людського потенціалу галузі. «Без людей, без мізків українців ми не здобудемо перемогу», – сказав він, додавши, що силами Апарату РНБО було проведено аналіз стану системи вищої освіти та підготовки фахівців у сфері національної безпеки і оборони, який незабаром буде переданий на розгляд Президенту України Володимиру Зеленському.

На думку Секретаря РНБО України, сьогодні у світі на передній план виходять кібернетична, біологічна та інформаційна війни, і «весь світ сьогодні воює інтелектом», що вимагає від України прийняття рішень, адекватних сучасним загрозам.

Торкаючись питання фінансування сектору безпеки і оборони України, О. Данілов наголосив на тому, що цього року передбачений найбільший за всі роки незалежності обсяг фінансування – 246 млрд. грн.

У цьому контексті, пріоритетними для формування потужного ОПК, за словами О. Данілова, є подальша розробка передових ракетних систем, розвиток вітчизняної авіації та систем кіберзахисту.

У круглому столі також взяли участь голова Наглядової ради УІБД, академік, перший віце-президент Національної академії наук України, член наглядової ради ДК «Укроборонпром» Володимир Горбулін, віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, член Правління УІБД, директор Центру армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак, член Правління УІБД, директор інформаційно-консалтингової компанії «Дефенс Експрес» Сергій Згурець.