РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Сергій Демедюк: НКЦК – новий формат взаємодії держави та приватного сектору у протидії кіберзагрозам

Головним завданням Національного координаційного центру кібербезпеки (робочий орган Ради національної безпеки і оборони України) буде захист держави від кіберзагроз та запобігання їм. Відповідатимуть за виконання цього завдання фахівці державних органів та представники приватного сектору, які спеціалізуються на кіберзахисті. Про це заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк сказав сьогодні, 20 лютого, під час конференції з кібербезпеки CISO DX DAY.

За словами Сергія Демедюка, серед іншого, у НКЦК буде створено реєстр обміну інформацією щодо кіберінцидентів для вчасного реагування на них у режимі реального часу та прямого зв’язку.

«Основна боротьба у військовій сфері фактично переходить у кіберпростір. Тому вчасне виявлення, реагування та протидія таким загрозам є однією з ключових задач кіберцентру», - зазначив заступник Секретаря РНБО України.

Подібні центри вже існують в усіх передових державах світу, і їх робота є ефективною та результативною. Ці структури потребують взаємообміну інформацією, тому НКЦК тісно взаємодіятиме з міжнародними партнерами для вчасного реагування на кіберзагрози.

Сергій Демедюк додав, що збільшення штату Апарату РНБО України було необхідне саме для налагодження роботи Національного координаційного центру кібербезпеки. Працівники Апарату Ради, представники державних правоохоронних органів та приватного сектору, які спеціалізуються на кіберзахисті, здійснюватимуть забезпечення діяльності НКЦК.

«Зараз багато приватних об’єднань і організацій, де спеціалісти високого рівня збирають інформацію про кіберзагрози. Таку саму роботу проводять державні спеціалісти. При цьому кожен використовує свої унікальні можливості. Ми маємо об’єднати зусилля на державному рівні, аби спільно ефективно протидіяти загрозам. Майданчиком для таких дій і буде НКЦК при РНБО України», - наголосив він.

Заступник Секретаря РНБО України додав, що деякі процеси з обміну інформацією вже тестуються на базі НКЦК, інформаційна база накопичується, і невдовзі певна інформація буде у відкритому доступі для експертної сфери.

Нагадаємо, Апарат РНБО України співпрацюватиме з найбільшими приватними компаніями у протидії кіберзагрозам.