РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Данілов і П. Солох: Українсько-польська співпраця у безпековій сфері є перспективною у різних форматах

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч з Державним секретарем, Керівником Бюро національної безпеки Республіки Польща Павелом Солохом, який перебуває в Україні з дводенним робочим візитом.

На початку зустрічі Секретар РНБО України подякував Польщі за послідовну підтримку нашої держави у її європейських і євроатлантичних прагненнях. «Польща - наш відданий друг і надійний партнер у нинішні складні для України часи. Ми це дуже цінуємо», - сказав О. Данілов.

П. Солох зі свого боку високо оцінив візит Президента України до Республіки Польща, зазначивши, що Володимир Зеленський докладає значних зусиль до активізації українсько-польських взаємин і додає міжнародним відносинам нової динаміки.

О. Данілов поінформував польського колегу про перебіг розслідування катастрофи літака Boeing 737 рейсу PS 752 «Міжнародних авіаліній України» в Ірані, роботу групи українських експертів.

Сторони обмінялися думками щодо поточної ситуації в зоні проведення Операції об'єднаних сил. Секретар РНБО України констатував, що попри домовленості, досягнуті під час зустрічі у Нормандському форматі, динаміка обстрілів українських позицій, на жаль, залишається негативною.

О. Данілов і П. Солох детально обговорили двосторонню співпрацю у секторі безпеки і оборони, зокрема у сфері ВПК, а також інтенсифікацію співробітництва на рівні апаратів та експертів двох відомств.

У цьому контексті Секретар РНБО України висловився за важливість подальшого розвитку співпраці у сфері кібербезпеки, зазначивши, що «кібератаки та інформаційна війна, що ведуться проти України, є вкрай небезпечними».

Сторони також обмінялися думками щодо ситуації у країнах, які є сусідами наших держав, а також у Європі та світі.

О. Данілов і П. Солох висловилися за необхідність розширення регіонального виміру співпраці, зокрема у Чорноморському і Балтійському регіонах.

Керівник Бюро національної безпеки Республіки Польща акцентував на успішній співпраці у рамках спільної литовсько-польсько-української бригади (LITPOLUKRBRIG) і висловив думку про доцільність запровадження такої військової співпраці між Україною, Румунією та Польщею.

Сторони також обговорили можливість продовження діяльності у форматі «Стратегічного діалогу» керівників нацбезпеки Україна-Польща-США-Білорусь, започаткованого у Варшаві 30 серпня минулого року, зазначивши, що є зацікавленість у збереженні і розвитку цього формату співпраці.

Керівник Бюро національної безпеки Республіки Польща наголосив, що його країна послідовно підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Він також зазначив, що попри військову агресію Україна наполегливо втілює реформи в усіх сферах життєдіяльності держави.

Фотогалерея