РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Михайло Коваль: Матимемо потужну територіальну оборону, куди увійдуть усі верстви населення

В Україні буде створено потужну територіальну оборону, куди увійдуть усі верстви населення. Про це заявив Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Михайло Коваль в інтерв'ю АрміяІnform.

М. Коваль нагадав, що визначено «чіткі терміни на подачу відповідного рішення», і нині проводиться планування. «Але кістяк нашого рішення, що робитимемо у перспективі, вже опрацьовано, - сказав він. - Гарантую, що ми матимемо потужну територіальну оборону, куди увійдуть усі верстви населення. Вона повністю забезпечить спокій держави у цьому напрямку, починаючи від маленького населеного пункту - села, закінчуючи промисловим мегаполісом».

Структура територіальної оборони, яку має затвердити Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, «не буде громіздкою, і стане дуже патріотичною», сказав Перший заступник Секретаря РНБО України. М. Коваль зазначив, що в удосконаленні системи тероборони враховано досвід країн-членів НАТО.

«Ми врахуємо все, зокрема випускні курси військових ліцеїв і територіальні громади, які утримуватимуть підрозділи тероборони. Ці питання вже продумані. Ми пропонуватимемо розглядати всі ці документи вищому керівництву, і після того подавати до Верховної Ради України, щоб депутати ухвалили їх як законодавчі акти», - зазначив він.

М. Коваль повідомив, що кількість бригад тероборони визначатиметься відповідно до особливостей області, в якій вони створюватимуться. Зокрема у Києві планується створити дві бригади територіальної оборони, сказав він. «У нас різні регіони: є аграрні, а є індустріальні, з великим економічним потенціалом, більшою щільністю населення, кількістю підприємств, небезпечних об'єктів. Тому там, звісно, слід робити потужнішу організацію», - пояснив він.

Перший заступник Секретаря РНБО України сказав, що до системи територіальної оборони залучатимуться громадяни різного віку - від зовсім молодих до людей похилого віку, і держава стимулюватиме таких людей. «Дуже сильно піднімемо патріотичне виховання, зокрема молоді. Юнацький максималізм обов'язково слід використовувати і робити з молоді майбутніх керівників держави по всіх напрямках», - підкреслив він.

Першого заступника Секретаря РНБО України генерал-полковника М. Коваля відповідно до рішення РНБО України від 7 грудня ц.р. визначено відповідальним за удосконалення системи територіальної оборони України.