РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України О. Данілов: Місцеві вибори на Донбасі можливі лише за українським законодавством та після відновлення контролю України над кордоном з Росією

Вибори на тимчасово непідконтрольних Україні частинах Донецької та Луганської областей стануть можливими лише на звільнених територіях, за українським законодавством, і лише за присутності вітчизняних та іноземних спостерігачів. На цьому наголосив  Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в коментарі журналістам телеканалів ICTV та "Україна".

Під час координаційної наради в Офісі Президента України 3 грудня ц.р. затвердили п'ять сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу. Зокрема за результатами наради визначили пріоритети, які відстоюватиме Україна під час переговорів із лідерами Нормандської четвірки, а саме: звільнення полонених у форматі "всіх на всіх", виведення незаконних збройних формувань із окупованих територій, можливість проведення місцевих виборів на Донбасі за українським законодавством та передача українсько-російського кордону під контроль України.
 
"Жодного сценарію капітуляції, про які заявляють деякі політичні лідери, не існує. Про це взагалі не може йти мови, - наголосив Секретар РНБО України. - Президент України перед нами поставив завдання з чіткого розуміння того, як ми можемо закінчити цю війну".

О. Данілов висловив сподівання, що "врешті решт наші партнери від слів перейдуть до дій, і ми вирішимо принаймні чотири ключові питання".

"Найперше - ми зробимо обмін полоненими у форматі "всіх на всіх", припинимо вогонь на всіх ділянках лінії розмежування, а також знайдемо спосіб вирішення питання, як проводити вибори, - сказав Секретар РНБО України та підкреслив, що вибори можуть відбуватися тільки за українським законодавством, і після того, як Україна відновить свій контроль над кордоном з Росією.

Секретар РНБО України вкотре наголосив, що Україна виконала всі умови для проведення зустрічі у Нормандському форматі. "Зокрема розведення сил на трьох ділянках - це безпрецедентні кроки з нашого боку", - сказав він.

Також О.Данілов зазначив, що найближчими днями перед поїздкою до Парижа відбудеться закрите засідання РНБО України під головуванням Президента України.