РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олексій Данілов: Україна виконала всі необхідні умови для того, щоб відбувся саміт у «Нормандському форматі»

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Етьєном де Понсеном.

Секретар РНБО України подякував французькій стороні за політичну підтримку України у протидії російській агресії, зокрема, в рамках «Нормандського формату», в якому Франція відіграє провідну роль. «Ми високо цінуємо зусилля Президента Емманюеля Макрона щодо організації Саміту у «Нормандському форматі» 9 грудня», - сказав він.

За його словами, Україна доклала всіх зусиль до успішного проведення цієї зустрічі: здійснено обмін полоненими, розведено сили і засоби на трьох ділянках у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському, відкрито мостовий перехід у Станиці Луганській.

«Україна виконала всі необхідні умови для того, щоб саміт у «Нормандському форматі» відбувся, - наголосив О. Данілов. - Водночас ми очікуємо на зустрічні кроки Росії під час переговорів».

У цьому контексті Секретар РНБО України підкреслив, що Президент Володимир Зеленський вважає важливим під час зустрічі у «Нормандському форматі» досягти домовленостей щодо конкретних термінів звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян; стосовно досягнення перемир'я та сталого припинення вогню; щодо повернення Україні контролю над державним кордоном з Росією.

При цьому О. Данілов наголосив: «13 тисяч людських жертв цієї війни - факт, з яким мають рахуватися усі. Це наша земля, а російським військам час додому». «Цей мир потрібен не лише Україні, а й Європі. Наше спільне завдання - закінчити цю війну», - додав він.

Секретар РНБО України також висловив думку, що допоки Росія не виконає свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей і не припинить незаконну окупацію частин території України, будь-яке зміцнення співпраці провідних європейських країн з агресором буде контпродуктивним і стимулюватиме РФ чинити тиск на Україну.

Під час зустрічі сторони також обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва. Секретар РНБО України наголосив на значному потенціалі для подальшого зростання обсягів співпраці в оборонній та безпековій сфері.

Своєю чергою, пан Посол заявив про підтримку нашої держави, її територіальної цілісності, суверенітету та європейського вибору. Він також підтвердив рішучість французького керівництва отримати позитивний результат саміту у «Нормандському форматі» 9 грудня ц.р.

Фотогалерея