РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

С. Кривонос: Реалізація чіткої науково обґрунтованої державної військово-технічної та військово-промислової політики гарантуватиме беззаперечну відсіч військовій агресії

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос наголошує, що реалізація чіткої науково обґрунтованої державної військово-технічної та військово-промислової політики гарантуватиме беззаперечну відсіч військовій агресії.

Про це він заявив, виступаючи на VII Міжнародній науково-практичній конференції у рамках проведення XVI Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека - 2019» «Проблеми координації воєнно-технічної та оборонно-промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки».

С. Кривонос наголосив на важливості прискорення виконання органами виконавчої влади рішень Ради національної безпеки і оборони України у сфері державної військово-технічної та військово-промислової політики. У цьому контексті він також акцентував на необхідності впровадження у цій сфері метода «ковзного планування», оскільки в Україні введено трирічне державне оборонне замовлення, а державні програми розвитку ОВТ та ОПК мають пʼятирічний горизонт планування.

Заступник Секретаря РНБО України також вважає за доцільне «планувати програмні заходи, виходячи з реальних можливостей державного бюджету».

«Крім бюджетного фінансування, надзвичайно дієвим, на мій погляд, способом розвитку виробничих потужностей оборонних підприємств є залучення прямих іноземних інвестицій», - сказав С. Кривонос, зазначивши, що питання організації залучення іноземних інвестицій в державний сектор ОПК потребують ретельного обговорення і опрацювання.

У цьому контексті він наголосив на важливості визначення на законодавчому рівні принципів та особливостей приватизації підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності із захистом при цьому державного майна та технологій, а також можливості залучення іноземних інвестицій в ОПК із забезпеченням при цьому державного контролю для нейтралізації потенційних загроз національній безпеці.

На думку заступника Секретаря РНБО України, доцільно створити Державний фонд розвитку ОПК, що дозволить спрямувати кошти, одержані від приватизації підприємств ОПК, на фінансування заходів, передбачених Стратегією розвитку оборонно-промислового комплексу України, програмами реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу України. «Головним розпорядником цих коштів повинен бути центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну військово-промислову політику», - сказав він.

Щодо іноземних інвестицій, на думку С. Кривоноса, вони можуть бути спрямовані не тільки у сферу виробництва зброї, озброєння, військової та спеціальної техніки, але й у розвиток виробничих потужностей, спрямованих на випуск цивільної продукції на підприємствах оборонно-промислового комплексу.

Фотогалерея