РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Данилюк: У держави і ветеранів мають скластися партнерські відносини – довіра, повага і відкритість

У держави і ветеранів мають скластися партнерські відносини - довіра, повага і відкритість. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк, виступаючи на II Міжнародному ветеранському і волонтерському форумі у п'ятницю.

«Дякую всім вам за те, що Україна суверенна, за те, що ми можемо говорити про її розвиток, - сказав О. Данилюк, звертаючись до учасників форуму. - Дякую, що забезпечили безпеку нашої країни не на словах, а ділом».

Водночас він зауважив, що подекуди людям, які живуть буденним життям, складно зрозуміти, що таке війна, і це, на жаль, призводить до виникнення «стін» між ветеранами і тими, хто не брав участь у бойових діях. За словами О. Данилюка, «такі стіни дуже швидко зростають і створюють великі перепони для розвитку всього суспільства».

«Тому наша ключова мета - і шукати механізми підтримки ветеранів, і не дозволяти, щоб ця стіна виростала, - наголосив він. - Пріоритет - ветерани, і він не тільки збережеться, а й буде підсилений. Наше завдання - прибрати певні елементи штучності у цьому підході».

О. Данилюк зазначив, що ветерани йшли захищати Батьківщину за покликом серця, і не думали, що вони отримають від держави потім. «Держава має зробити так, щоб ви не відчували, що про вас забули, або не відчували, що ви щось втратили», - сказав він.

У цьому контексті О. Данилюк висловився за необхідність оптимізації підходів до отримання ветеранами пільг, зокрема, часткову їх монетизацію, оскільки пільги, які існують на папері, але якими неможливо скористатися на практиці, - «подразник, який вибудовує недовіру».

Говорячи про Єдиний реєстр ветеранів, над створенням якого нині працює Міністерство у справах ветеранів, Секретар РНБО України наголосив: «Головне питання - щоб ніхто не був забутий, щоб держава нікого не втратила. Президент і РНБО надаватимуть у цьому максимальну підтримку».

О. Данилюк також вважає важливою підтримку на державному рівні бізнес-ініціатив ветеранів: «Є дуже багато успішних прикладів, і їх потрібно брати за модель, підтримувати всіх, хто хоче себе реалізувати у бізнесі, підприємництві».

На переконання Секретаря РНБО України, одним з пріоритетів державної політики має також стати підтримка та фінансування програм з реабілітації ветеранів, а також популяризація таких програм у ветеранському середовищі. «Усім людям важко просити допомогу для себе. А тим, хто звик захищати інших, це надзвичайно складно. Держава має це розуміти і проявляти ініціативу, простягати руку допомоги», - сказав він.

«Держава не повинна відкуповуватися від ветеранів пільгами. Повинно бути партнерство - довіра, повага і відкритість», - підсумував О. Данилюк. Він також пообіцяв створити при РНБО України «контактну лінію» для внесення ветеранами пропозицій, і заявив, що відкритий для такого спілкування через соціальні мережі.

Фотогалерея