РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Данилюк: Впровадження важливих реформ в сфері безпеки і оборони цілком можливе

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк вважає, що впровадження важливих реформ у сфері безпеки і оборони цілком можливе.

«В Україні відбулося вже як мінімум чотири спроби системних реформ, але ми ніяк не перейдемо Рубікон, після якого можна впевнено сказати, що реформи впроваджено і система працює», - сказав О. Данилюк, виступаючи на форумі «Встановлення справедливості - порядок денний для майбутнього парламенту» у вівторок у Києві.

Секретар РНБО зауважив, що реалізації реформ заважають «люди, які не хочуть відмовлятися від напрацьованих десятиліттями схем збагачення».

Водночас, Олександр Данилюк заявив, що нині «чи не вперше з'явилася можливість кардинально переломити ситуацію. Президентом став позасистемний політик, який має бажання, та головне - політичну волю до змін».

«У РНБО також є свої завдання з реформування. Я кажу про оборонно-промисловий комплекс, СБУ та розвідку», - сказав О. Данилюк.

На думку Секретаря РНБО України, аби реалізувати реформи, по-перше, «всі повинні розуміти правила гри та свої зони відповідальності». «Досить уникати своїх обов'язків та перекидати провину «на сусіда», - наголосив О. Данилюк.

По-друге, ухвалення рішень має відбуватися максимально прозоро: «Якщо говорити конкретно про сектор безпеки і оборони, тут слід впроваджувати принцип мінімальної доцільної таємності під час закупівель. Гриф «секретно» створює ту саму тінь, у якій і процвітає корупція на конфліктах інтересів, тому він має застосуватися лише тоді, коли без нього не можна».

По-третє, потрібно впровадити системи демократичного й цивільного контролю. «Верховна Рада і суспільство повинні мати реальні важелі впливу на сферу безпеки та оборони», - сказав він.

О. Данилюк повідомив, що для втілення реформ при РНБО України створено Координаційний центр реформ оборонної промисловості, який працює над вдосконаленням законодавства у сфері оборони та реформування процесу держзакупівель. «Ми маємо раз і назавжди подолати корупцію, - заявив Секретар РНБО України. - Корупція, яка призводить до використання неякісної зброї та захисту - це втрачені життя і здоров'я. Ми зробимо усе можливе для забезпечення нашої армії якісними зброєю та технікою».