РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Турчинов: Подальше реформування ОПК неможливе без необхідного законодавчого забезпечення

Одним з головних пріоритетів РНБО України є реформування оборонно-промислового комплексу, але воно неможливе без необхідного законодавчого забезпечення.

Про це сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, виступаючи під час засідання круглого столу «Законодавче забезпечення реформування оборонно-промислового комплексу України та підвищення рівня прозорості державного оборонного замовлення».

У заході під головуванням Секретаря РНБО України взяли участь керівники Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України, Державного концерну «Укроборонпром», Національного інституту стратегічних досліджень, ГС «Ліга оборонних підприємств», Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, Інформаційно-консалтингової компанії «DEFENSE EXPRESS», військові експерти тощо.

За словами О. Турчинова, без створення умов для залучення інвестицій та запровадження нових технологій «неможливий розвиток оборонно-промислового комплексу та забезпечення на гідному рівні обороноздатності держави». «Без цього неможливо створити зброю та військову техніку нового покоління, забезпечити позиції в конкурентній боротьбі на міжнародних ринках озброєння», - наголосив О. Турчинов, додавши, що підвищення рівня прозорості закупівель під час виконання державного оборонного замовлення дозволить суттєво заощадити бюджетні кошти та мінімізувати корупційні ризики.

Секретар РНБО України нагадав, що стратегічні рішення щодо реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення були ухвалені на засіданні РНБО України та введені в дію Указом Президента України від 6 березня 2019 року.

«Без належного законодавчого забезпечення ці рішення не можуть бути запроваджені повною мірою, тому ухвалення парламентом пакету законодавчих актів, що дозволить забезпечити прозорість оборонного замовлення, мінімізувати корупційні ризики, створити умови для корпоратизації оборонних підприємств та інвестування в оборонний комплекс, є зараз ключовим питанням для побудови сучасної системи управління оборонно-промисловим комплексом та його розвитку», - наголосив О.Турчинов.

Під час засідання круглого столу було обговорено пакет законодавчих ініціатив, ухвалення яких сприятиме виконанню рішення РНБО України, забезпечить прозорість, ефективність та конкурентність ОПК, створення нової ефективної системи функціонування, планування та управління оборонно-промисловим комплексом.

Експерти підтримали законодавчі ініціативи, що позбавляють «Укроборонпром» не властивих йому функцій державного управління, та забезпечують створення центрального органу виконавчої влади, що буде опікуватися оборонною промисловістю. Також пакет обговорених законодавчих ініціатив передбачає сприяння конкуренції в оборонно-промисловому комплексі та підвищення рівня прозорості державних закупівель за державним оборонним замовленням, дозволяючи відкрити позиції ДОЗу, окрім тих, що містять державну таємницю.

За інформацією Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони України Сергія Пашинського, схвалений проект закону буде внесений до парламенту України наступного тижня.

Фотогалерея