РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Литвиненко: Головною умовою успішного протистояння російській агресії є ефективне і відповідальне стратегічне лідерство, спрямоване на поступальний суспільний розвиток

Головною умовою успішного протистояння російській агресії є ефективне і відповідальне стратегічне лідерство, спрямоване на поступальний суспільний розвиток. Про це заявив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко, виступаючи на Міжнародній конференції «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» у середу у Києві.

Заступник Секретаря РНБО України детально проаналізував основні засоби гібридної війни, що її веде проти нашої країни Російська Федерація. За словами О. Литвиненка, головним об'єктом атак у російській гібридній війні стають не території, а уми і серця людей.

За його словами, в основі російської доктрини гібридної війни лежить російська стратегічна культура, наріжними каменями якої є «схильність до гіперреалізму, широке застосування стратегічного введення в оману, а також використання клієнтських державних утворень і суспільств». "Важливе місце у гібридній доктрині Кремля, - сказав О Литвиненко, - посідають засоби кібервійни".

«Особливістю російської гібридної агресії виступає її системність, координованість операцій з одного центру. Водночас, йдеться не про жорстке управління, а про використання координації мережевого типу на основі спільних цінностей, ідей і підходів, що притаманні всім виконавцям заходів. Такий підхід став можливим завдяки сучасним інформаційним технологіям, зокрема, інтернету і соціальним мережам», - зазначив О.Литвиненко.

Аналізуючи підґрунтя політики, що її сповідує РФ, заступник Секретаря РНБО України зауважив, що «росіяни вважають себе незаслужено ображеними Заходом, насамперед США, і прагнуть реваншу за поразку у «холодній війні». «У Кремлі у принципі розглядають світ без Росії як цілком ймовірний сценарій», - додав він.

«Росія сьогодні виступає як специфічний «реакційний революціонер», що підриває світовий порядок, спекулюючи водночас принципом легітимності. Саме тому союзниками Кремля виступають антисистемні сили, переважно ультраправі чи ультраліві, - наголосив О.Литвиненко. - Йдеться також про використання етнічних і релігійних меншин та відверту спекуляцію на колективних правах, насамперед так званих «співвітчизників» за кордоном». «Розділена «російська нація, що встає з колін» - постійний рефрен російської пропаганди», - додав він.

Заступник Секретаря РНБО України також підкреслив, що Кремль з метою підриву демократії в Європі і світі втручається у виборчі кампанії, вдається до беззастережних маніпуляцій, інформаційних, психологічних, когнітивних війн. «Особливу увагу слід звернути і на традиційні зв'язки Кремля з міжнародним криміналітетом та застосування його методів загалом», - сказав О. Литвиненко.

Метою гібридних засобів, зазначив заступник Секретаря РНБО України, є «послаблення волі і можливості суспільства-жертви до спротиву, що сприяє успішності наступного етапу - військової кампанії». «Якщо гібридні методи не досягають бажаних результатів, то може відбутися ескалація аж до прямого, обмеженого чи навіть широкомасштабного військового вторгнення. Показовими є приклади Донбасу і Сирії», - наголосив він.

 «Що можна протиставити гібридним засобам? Насамперед опір суспільства, його волю до боротьби за свободу і незалежність, готовність до спротиву, довіру всередині суспільства і суспільства до владних інституцій, ефективний сектор безпеки і оборони», - зазначив О. Литвиненко.

«Найсуттєвіше значення мають здорове громадянське суспільство і відповідальні медіа, - заявив він. - Переконаний, що головною умовою успішного протистояння агресії є ефективне і відповідальне стратегічне лідерство, спрямоване на поступальний суспільний розвиток».

Відповідаючи на запитання модератора дискусії, зокрема, щодо заборони деяких російських інтернет-ресурсів, О. Литвиненко порівняв їх з наркотиками з огляду на швидкість впливу і шкоду. «Якщо б ми втягнулися у дискусію про заборону соцмереж, ми б дискутували і досі, те ж стосується і російських артистів. Краще зробити і говорити, ніж не зробити і жалкувати», - зауважив заступник Секретаря РНБО України.

Фотогалерея