РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Турчинов: Підвищення грошового забезпечення військових - важливий пріоритет оборонного бюджету на 2019 рік

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов провів нараду щодо формування оборонного бюджету України на 2019 рік. У нараді взяли участь Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, в.о. Міністра фінансів України Оксана Маркарова, Міністр оборони України Степан Полторак, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, керівники всіх силових структур та відомств.

Секретар РНБО України повідомив, що згідно з прогнозом Кабінету Міністрів України, ВВП на 2019 рік складатиме 3 946 млрд гривень, «тому фінансування сектору безпеки і оборони України, яке повинно бути не менш ніж 5% від ВВП, становитиме близько 200 млрд грн».

«Дохідна частина оборонного бюджету повинна формуватися виключно з реальних обґрунтованих надходжень», - наголосив він.

За словами О. Турчинова, серед пріоритетних напрямків фінансування на наступний рік заплановано, зокрема, розробку та закупівлю сучасного високоточного ракетного озброєння (ракетних систем і комплексів, зокрема, і крилатих ракет), артилерійського озброєння, бронетанкової техніки, високоточних засобів ураження, боєприпасів та продуктів спеціальної хімії, посилення системи протиповітряної оборони держави та можливостей авіації Повітряних сил ЗСУ; реалізацію державної політики в сфері кібербезпеки, виконання заходів з розвитку та модернізації спецзв'язку та захисту інформації; сучасне облаштування дослідно-випробувальних полігонів для проведення випробувань ракет, боєприпасів тощо.

«Одним з важливих пріоритетних завдань оборонного бюджету є реалізація соціальних гарантій військовослужбовців, насамперед підвищення їх грошового забезпечення, що необхідно для збереження професійного ядра Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших силових структур», - підкреслив Секретар РНБО України, додавши, що після завершення формування оборонного бюджету його буде затверджено на засіданні РНБО України та передано до Кабінету Міністрів України.