РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Керченський міст став серйозною загрозою безпеці України - Турчинов

Зведення Росією моста через Керченську протоку в окупованому нею Криму створило ряд серйозних загроз і методів тиску на Україну, ключовим з яких є загроза безпеці Української держави, заявляє Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

«Завдяки мосту тепер можна оперативно перекидати значні сили сухопутних військ РФ до Криму з подальшим проведенням наступальних операцій на півдні України», - сказав О.Турчинов в ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

 При цьому Секретар РНБО України зазначив, що окупований Крим і так максимально мілітаризований Росією.

«Там створено потужний 22-й армійський корпус, нарощуються сили Чорноморського флоту Російської Федерації. Ракетні комплекси, розміщені в Криму, можуть завдавати удару по наших позиціях в глибокому тилу. Зенітні комплекси С-400 можуть вразити будь-яку повітряну ціль в центральній частині України. Все це є для нас серйозною загрозою», - підкреслив він.

У контексті створюваних Росією загроз безпеці України на південному напрямку О.Турчинов наголосив на створенні нею протягом останніх місяців в Азовському морі флотилії, для чого було посилено додатковими кораблями прикордонні війська ФСБ, а також перекинуто кораблі військового флоту з Каспійського моря.

«Тепер для проведення військових операцій в Азовському морі вони можуть використовувати значну кількість десантних кораблів, а також кораблі класу «Буян-М», що мають на озброєнні крилаті ракети», - зазначив він.

За словами Секретаря РНБО України, нарощування десантних можливостей ЗС РФ в Азовському морі дозволить перекидати на українське узбережжя сили і засоби армій Південного військового округу, які зараз загрожують Україні зі сходу.

«Внаслідок цього маємо потужну військову інфраструктуру вздовж усього українсько-російського кордону. І крім загрози зі сходу, маємо значне нарощування загрози з південного напрямку, при цьому з півночі над нами нависають дві армії Західного військового округу - 20-та і 1-ша танкова, які також можуть бути задіяні в будь-який момент» - сказав О. Турчинов, зазначивши, що все це ставить перед Україною серйозні завдання.

Також він підкреслив, що, побудувавши Керченський міст, Росія отримала можливість здійснювати незаконний контроль над судами, які перетинають Керченську протоку, і блокувати в будь-який момент українські порти в Азовському морі.

«Україна має можливість затримувати російські кораблі, які своїми діями порушують наше законодавство... Але якщо ми діємо адекватно в рамках міжнародного законодавства, то Росія, як завжди, грубо порушує норми міжнародного права, проводячи незаконний огляд кораблів, що йдуть в українські порти. Це фактично продовження гібридної війни в економічній площині, демонстрація готовності здійснити блокаду наших портів на Азовському морі», - сказав О. Турчинов.

У цьому контексті він зазначив, що теоретично у влади України є можливість перенаправити транспортні потоки з портів на узбережжі Азовського моря в інші, але це ускладнить логістику, і тоді продукція, наприклад, маріупольських металургійних заводів подорожчає, зменшивши свою конкурентоспроможність.

«Складність ще й у тому, що відразу після конфлікту навколо острова Тузла Україна під тиском Росії підписала угоду, згідно з якою Азовське море визначено як внутрішнє море двох держав. І цей статус не дозволяє чітко фіксувати лінію морського кордону і дає можливість для інтенсифікації провокацій з боку РФ», - додав Секретар РНБО України.