РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Турчинов: РНБО України найближчим часом ухвалить рішення щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності для вітчизняних компаній-виробників озброєння

Рада національної безпеки і оборони України планує найближчим часом ухвалити рішення щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності для вітчизняних компаній-виробників озброєння. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, виступаючи на ІХ Національному експертному форумі у Києві.

Секретар РНБО України повідомив, що частка приватного сектору у загальних обсягах виробництва озброєнь постійно збільшується, і зараз «понад 50% Державного оборонного замовлення виконують приватні компанії».

«РНБО готує найближчим часом рішення щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності. Воно передбачає дозвіл на прямий експорт власної продукції без посередництва державних спеціалізованих компаній всім виробникам військової техніки і зброї незалежно від того, належать вони до державного сектора або приватного. Ми дозволимо імпорт продукції військового призначення для власних потреб виробників військової техніки і зброї, а також імпорт для недержавних підприємств, що мають прямі дилерські угоди з закордонними виробниками озброєнь, - сказав він. - Знімаємо всі обмеження щодо прямих контрактів для наших силових міністерств щодо закупівлі зброї за кордоном, коли вітчизняний виробник не може задовольнити ці потреби».

«Це дуже серйозний крок, який значно зміцнить нашу оборонну спроможність і дасть потужний поштовх розвитку оборонної промисловості», - зазначив О. Турчинов. «Лібералізація - необхідний тренд для розвитку ОПК. Але лібералізація зовнішньоекономічної діяльності не передбачає зменшення жорсткого експортного контролю і відповідності наших дій всім міжнародним угодам, які підписала Україна», - підкреслив він.

«Ми також готові ініціювати перед парламентом зняття обмежень щодо приватизації та залучення інвестицій до наших державних оборонних підприємств, і зацікавлені, щоб інвесторами були, в першу чергу, представники наших стратегічних партнерів - країн-член НАТО», - резюмував Секретар РНБО України.

Фотогалерея