РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Відбулося засідання Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при РНБО України

1 березня 2018 року відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при Раді національної безпеки і оборони України. Засідання відбулося під головуванням Першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, голови Комісії Олега Гладковського.

Комісія розглянула низку питань у сфері військово-технічного співробітництва з окремими державами, в тому числі було обговорено питання вдосконалення державної політики у сфері експортного контролю.

Зокрема, Комісія розглянула питання щодо надання державним замовникам повноважень на імпорт оборонної продукції для зміцнення обороноздатності держави, а також спрощення процедури отримання підприємствами розробниками і виробниками озброєння повноважень на здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та збільшення вітчизняних суб'єктів ВТС різних форм власності.

Було ухвалено рішення рекомендувати заінтересованим державним органам підготувати та надати до Мінекономрозвитку пропозиції з внесення необхідних змін до нормативно-правових актів України для спрощення процедури отримання державними замовниками можливості самостійно проводити імпортні операції із закупівлі необхідного озброєння, а також лібералізації порядку надання повноважень вітчизняним оборонним підприємствам різних форм власності у сфері державного експортного контролю.

«Інформую, що сьогодні Комісія ухвалила рішення рекомендувати державним органам розглянути можливість надати право усім зацікавленим державним замовникам самостійно імпортувати товари військового призначення», - повідомив Олег Гладковський.

Він також додав, що Комісія ініціює зміни, пов'язані з тим, аби всі виробники зброї або товарів подвійного використання отримали можливість імпортувати комплектуючі для власного виробництва, а також експортувати вироблену продукцію.

«Для нашої держави - це нові та прогресивні ініціативи, які нададуть поштовх подальшому розвитку оборонно-промислового комплексу», - зазначив після засідання комісії Олег Гладковський.