РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Турчинов відкрив Центр реагування на кіберзагрози: Сьогодні ми зробили важливий крок до розбудови національної системи кібербезпеки

Центр реагування на кіберзагрози, який було створено на базі Держспецзв'язку, - практичний механізм завчасного виявлення кіберзагроз та ефективної протидії кібератакам.  Про це сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, відкриваючи Центр реагування на кіберзагрози.

За його словами, Центр реагування на кіберзагрози створено з використанням найкращих світових технологій з кіберзахисту. «Сьогодні ми зробили важливий крок до розбудови національної системи кібербезпеки», - зазначив О. Турчинов, додавши, що вже зараз період реагування на кіберзагрози та сповіщення про них скорочено у десятки разів.

Він повідомив, що технологічні можливості Центру дозволяють не лише виявляти кібератаки, а й оперативно попереджати про них, проводити аналіз вразливостей, аномалій, шкідливих програм і вірусів, і негайно реалізовувати заходи протидії.

«Сьогодні принципово змінюється тактика кіберзахисту. Від реагування постфактум, тобто вже після масштабного нанесення шкоди інформаційним ресурсам і системам, як це відбувалося під час останніх кібератак минулого року, ми переходимо до дій на випередження та максимальної локалізації можливих уражень», - зазначив О. Турчинов. 

«Для розбудови повного периметру кіберзахисту ще потрібен час і ресурси», - сказав він, додавши, що це завдання неможливо повністю реалізувати без взаємодії приватного сектору з державним. «Це передбачає входження до захищеного контуру суб'єктів критичної інфраструктури, насамперед, галузей енергетики, фінансового, транспортного секторів тощо та розширення системи кіберзахисту на всі регіони України», - підкреслив він.

Секретар РНБО України наголосив, що Центр реагування має стати «ядром національної системи кіберзахисту державних інформаційних ресурсів і критичної інфраструктури України та однією з ключових ланок прийняття оперативних рішень Національним центром кібербезпеки РНБО».

«Дуже важливо, - наголосив О. Турчинов, що Центр - це технічна платформа взаємодії Держспецзвязку, СБУ, Нацполіції, тобто тих структур, які забезпечують кібербезпеку в країні. Це на порядок підвищує ефективність та оперативність роботи правоохоронних структур з протидії та розслідування кіберзлочинів».

Фотогалерея