РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Інформація для ЗМІ

Деякі ЗМІ розмістили неправдиві спогади колишніх керівників Генерального штабу Збройних Сил України Ю. Іл'їна і В. Замани, призначених свого часу на ці посади В. Януковичем, які разом з ним несуть відповідальність за розвал Збройних Сил України. Їх слова є спробою виправдати свої дії та бездіяльність, що завдали потужного удару обороноздатності нашої держави.

Ю. Іл'їна було звільнено з посади Начальника Генерального штабу ЗСУ в.о. Президента України О. Турчиновим зранку 28.02.2014 за бездіяльність в умовах агресії РФ, що розпочалась в Криму. Водночас від роботи в Міністерстві оборони України і Генштабі був відсторонений і В. Замана.

Наказ щодо приведення ЗСУ у бойову готовність «ПОВНА» було віддано
О. Турчиновим на засіданні РНБО 28.02.2014, що відображено у відповідному Указі в.о. Президента України. Тому заяви Ю.Іл'їна та В. Замани про пониження бойової готовності з 28 лютого по 2 березня є брехнею, що повністю суперечить офіційним державним документам.

Також цілковитими вигадками В. Замани є його «доповідь» на неіснуючому засіданні РНБО та «телефонна розмова» в.о. Президента України О. Турчинова з президентом РФ В. Путіним. На всіх засіданнях РНБО ведеться стенограма, а всі міждержавні телефонні розмови керівників країни завжди фіксуються.

Просимо ЗМІ ретельно перевіряти факти, викладені у «спогадах» людей, які причетні до розвалу ЗСУ, особливо, коли все це легко зробити за допомогою офіційних документів, що знаходяться у відкритому доступі.