РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Валентин Петров: Нещодавня вірусна атака – це політична акція, яку слід розглядати як елемент гібридної війни

Вірусна атака, що відбулась 27 червня, - це політична акція, яку слід розглядати в контексті гібридної війни як спробу нашкодити і дестабілізувати ситуацію в Україні. Про це заявив в ефірі Радіо «Свобода» керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров.

За його словами, вірусною атакою було завдано шкоди органам державного управління, банківським установам, об'єктам промисловості, в тому числі, - об'єктам критичної інфраструктури. «Але попри панічні настрої, великої шкоди зловмисники не змогли завдати», - зазначив Валентин Петров.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО пояснив, що в даному випадку відкидається версія, що атаку було здійснено для отримання прибутку зловмисників. «За розкодування зашифрованих внаслідок вірусу комп'ютерів треба було заплатити близько 300 доларів, але, за даними Нацполіції, цим скористались лише 28 осіб. Тобто прибуток зловмисників склав близько 9 тисяч доларів - він неспівставний з їх витратами», - сказав він, додавши, що саме державні об'єкти від цієї атаки постраждали найменше, порівняно з компаніями приватного сектора.

Валентин Петров також зазначив, що про політичний підтекст цієї акції свідчить і сама назва вірусу, а також те, що атаку було здійснено напередодні Дня Конституції України. «Крім того, відбувається шалена ескалація подій на Сході України та було вбито у Києві одного з керівників ГУ розвідки, в зоні проведення АТО було підірвано машину зі співробітниками спецслужби. Тобто ми можемо бачити, що триває системна кампанія з дестабілізації, і ці вірусні атаки цілком вкладаються в логіку дій нашого противника», - підкреслив Керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО.

Він пояснив також, що висока технологічність таких атак вимагає високої специфічної кваліфікації співробітників, які розслідують такі справи та відповідне обладнання від нашої правоохоронної системи. «Кіберполіція та Служба безпеки роблять все, що можливо для того, щоб такі атаки упереджувати та нейтралізовувати їх дію», - зазначив Валентин Петров.

Валентин Петров також додав, що захищатися від кібератак Україні допомагають також західні партнери. Зокрема, в рамках партнерства з НАТО Україна реалізовує проект з кібербезпеки. «Закуплено спеціальне обладнання, яке передане правоохоронним органам, встановлений відповідний сенсор кібербезпеки. Україна активно працює з НАТО, з США, Великою Британією.

Нам допомагають і вивчають наш довід, бо ми - цікавий полігон, на якому Росія використовує сучасну кіберзброю і всім цікаво подивитися, як воно працює, як можна протидіяти загрозам», - сказав він. Керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО нагадав, що схожі атаки були в грудні 2015 і в грудні 2016 років, коли для них, як і зараз, було обрано дуже вдалий час і об'єкти. «І тому треба її розглядати в контексті гібридної війни як спробу нашкодити і дестабілізувати ситуацію в Україні», - підсумував Валентин Петров.