РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: У зв’язку із кібератакою Національний координаційний центр кібербезпеки працює за протоколом швидкого реагування

Через потужну кібератаку на інформаційні системи широкого спектру Національний координаційний центр кібербезпеки працює за протоколом швидкого реагування. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

За його словами, всі державні установи, які виконували рекомендації Національного координаційного центру кібербезпеки та були включені до захищеного контуру (захищений вузол інтернет-доступу), не зазнали пошкодження.

«Зараз фахівці з питань кібербезпеки в оперативному режимі надають допомогу держустановам, які з суб'єктивних причин не увійшли до захищеного контуру, об'єктам критичної інфраструктури, а також банківському сектору», - сказав О. Турчинов, додавши, що вже зараз, первинно проаналізувавши вірус, можна говорити про російський слід.

Водночас Секретар РНБО наполягає на тому, що рішення Національного координаційного центру кібербезпеки - «це не факультатив, а є обов'язковими для виконання всіма державними установами».

«Йдеться про необхідність всім держустановам увійти до захищеного контуру інтернету та виконувати всі вимоги фахівців з кібербезпеки. Також рекомендуємо зробити це і банківським установам, насамперед, державним», - наголосив він.