РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Турчинов: НАТО – реальний інструмент забезпечення колективної безпеки в Європі й усьому світі

НАТО - реальний інструмент забезпечення колективної безпеки в Європі й усьому світі. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв'ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

О. Турчинов зазначив, що за останні три роки позиція українців у цьому питанні істотно змінилася. «Більшість наших громадян розуміє, що потрібна надійна система колективної безпеки як для Європи, так і для всього світу. І НАТО - це один з реальних інструментів її забезпечення», - сказав він.

Крім того, Секретар РНБО України наголосив, що вступ України до НАТО залежить не лише від України, а й від позиції наших партнерів - членів Альянсу. «Це досить складний процес: з одного боку, нам потрібні ресурси і час, щоб перевести весь сектор безпеки і оборони на стандарти НАТО, з іншого боку, Україна - це держава, яка несе на собі все навантаження російської агресії, і серед наших союзників небагато охочих розділити з нами цю проблему», - додав він.

О. Турчинов також зауважив, що терміни вступу до Альянсу залежать не лише від України, пояснивши, що це складне питання, що зачіпає інтереси багатьох держав, і, насамперед, цьому активно протидіятиме Росія.

«Переконаний, що за умови зміцнення нашої оборони, нарощування військово-промислового потенціалу України та зростанні професіоналізму і боєздатності наших Збройних Сил дедалі більше країн НАТО будуть зацікавлені в тому, щоб Україна могла захистити й їх. Впевнений, що не наші прохання, а наша позиція і наша сила повинні бути головними аргументами при прийнятті рішення про приєднання України до НАТО», - підсумував Секретар РНБО України.