РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О.Турчинов із Мар'їнки: Наші бійці готові дати відсіч будь-яким провокаціям ворога

Через загострення ситуації в зоні проведення антитерористичної операції та втрати серед цивільного населення внаслідок інтенсивних обстрілів Cекретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов прибув на місце ведення активних бойових дій у район Мар'їнки та Красногорівки.

На передовій Секретар РНБО України провів оперативну нараду з військовим керівництвом АТО щодо готовності наших військ до виконання поставлених завдань.

Після наради О. Турчинов особисто перевірив готовність фортифікаційного обладнання оборонних рубежів та звернув увагу військового керівництва на необхідність посилення захисту особового складу; укомплектованість з'єднань і підрозділів; забезпечення військовою та спеціальною технікою військовослужбовців, які обороняють найскладніші ділянки на лінії зіткнення.

Перебуваючи в епіцентрі збройних провокацій російських гібридних військ в Мар'їнці та Красногорівці, Секретар РНБО України наголосив, що останніми днями в цих населених пунктах склалась «надзвичайно складна ситуація через використання ворогом потужної  артилерії, мінометів та реактивних  систем залпового вогню».

«Російські окупаційні підрозділи ведуть вогонь не тільки по наших позиціях, але і по цивільних об'єктах, що є свідомим злочином, санкціонованим Кремлем», - сказав він.

«У цих містах відбувається системне руйнування об'єктів критичної інфраструктури, гинуть та дістають поранення як військові, так і цивільні», - зазначив О. Турчинов, додавши, що зруйновано десятки цивільних будинків, «а у Красногорівці кілька днів тому обстрілами зруйновано школу, пошкоджено приміщення лікарні та цегляного заводу».

«Вважаю, що міжнародна спільнота має дати об'єктивну оцінку військовим злочинам російських гібридних військ та їх кремлівських кураторів», - наголосив О. Турчинов.

Секретар РНБО України підкреслив, що небезпечна ситуація також спостерігається вздовж всієї лінії зіткнення. «Протягом травня внаслідок військових провокацій загинуло 7 наших військовослужбовців, дістали поранень 141.  Однією із останніх тенденцій, - сказав він, - є використання важкої 152-мм самохідної артилерії та реактивних систем залпового вогню для завдання ударів по позиціях Збройних Сил України на відстані до 20 км від лінії розмежування».

За його словами, російсько-терористичні угруповання намагаються завдати максимальної шкоди підрозділам Збройних Сил України та відпрацьовують технологію прицільного ведення вогню як по передових, так і по віддалених позиціях.

«Окрім того, командування російсько-терористичних військ, - зазначив О. Турчинов, - продовжує перекидати на окуповану територію військових, зброю,  боєприпаси та пально-мастильні матеріали, посилює забезпечення  передових підрозділів та інженерне обладнання вогневих позицій».

Також О. Турчинов обговорив з керівництвом Національної гвардії та Служби безпеки України питання посилення контрдиверсійної боротьби «для недопущення проникнення розвідувальних та диверсійних груп за лінію зіткнення».

Він наголосив, що останнім часом ворог значно активізував ведення усіх видів розвідки, у тому числі, повітряної, з порушенням державного кордону України.

«Так, з російських аеродромів на окуповану територію запускають БПЛА оперативно-тактичного рівня типу «Форпост», які пересуваються окупованою територією вздовж лінії зіткнення, збирають інформацію та корегують артилерійський вогонь по наших позиціях», - зазначив О. Турчинов.

Секретар РНБО України звернув увагу керівництва АТО на необхідність знищення оперативно-тактичної російської безпілотної техніки, яка незаконно перетинає кордон, перебуваючи на окупованій території в українському повітряному просторі: «Для цього у нас є всі підстави».

«Незважаючи на складну оперативну ситуацію, наші бійці діють адекватно загрозам та готові дати відсіч будь-яким провокаціям  ворога», - резюмував він.