РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Валентин Петров: Деякі російські сервіси становлять пряму загрозу національній безпеці України, і саме через це держава обмежує їх функціонування

Обмежувальні заходи (санкції) запроваджені не проти сервісів чи програм, а проти юридичних чи фізичних осіб, які загрожують національній безпеці України. Про це в прямому ефірі телеканалу «112» заявив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров.

За його словами, держава не має жодних намагань обмежити волю чи свободу осіб користуватись будь-якими програмами чи сервісами. «Ми виходимо лише з того, що деякі сервіси Російської Федерації становлять пряму загрозу національній безпеці України. Саме через це ми обмежуємо їх функціонування - доступ до телекомунікаційних мереж загального призначення», - сказав він.

Валентин Петров провів аналогію між свободою вибору користування програмним забезпеченням і сервісами, в т.ч. російськими та користуванням пасками безпеки в автомобілі. «Держава встановлює правила щодо користування пасками безпеки. Автовиробники навіть ставлять спеціальні індикатори, які сигналізують, якщо ви не пристебнули пасок безпеки. Але завжди знайдуться ті, хто захоче використовувати спеціальні заглушки або інші пристосування, щоб оминути цю систему сигналізування. Але це його особистий вибір, його особисте життя, ризик та відповідальність», - сказав він.

Керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України зазначив також, що держава не буде застосовувати жодних санкцій до таких громадян. «Це їх особистий вибір, якими системами користуватись. Але водночас справа держави - це захист свого інформаційного простору», - підкреслив Валентин Петров.

Він зазначив, що останні санкції проти російського програмного забезпечення та сервісів вже позначились на бюджетних втратах Російської Федерації та зумовило зміцнення безпеки інформаційного простору України. «Якщо нам вдасться скоротити вдвічі аудиторію користувачів російських сервісів, то це буде відчутний результат для національної безпеки», - підсумував він.