РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

В.Петров: Якщо вітчизняні підприємства почнуть працювати на вітчизняному програмному продукті, це збільшить додану вартість України

Процедура запровадження санкцій проходила у відповідності до законодавства. Про це заявив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров під час круглого столу, коментуючи Указ Президента України про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», текст якого було сьогодні опубліковано в офіційних виданнях.

За його словами, санкції стосуються не програмних продуктів, а фізичних і юридичних осіб, оскільки цього вимагає законодавство. «Якщо йдеться про IT-галузь, то це - розробники, поширювачі продуктів, фірми, що надають підтримку, пов'язані з IT-індустрією», - пояснив В. Петров.

Керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України зазначив, що такі заходи були обумовлені загрозами національній безпеці.

«Коли розслідували атаки на фінансовий сектор, які відбулися у грудні минулого року, виявилося, що на переважній більшості уражених машин було встановлене російське програмне забезпечення», - зазначив В. Петров, додавши, що саме воно надає потенційну можливість несанкціонованого доступу до інформації, можливість завдання шкоди повноті, цілісності, доступності інформації.

В.Петров також додав, що важливим аспектом є й те, що «четвертий рік триває неоголошена війна, і ми не можемо собі дозволити фінансувати, особливо за кошти державного бюджету, програмне забезпечення країни-агресора».

«Ми воюємо з Росією, а водночас купляємо у них програмний продукт, хоча вони намагаються його маскувати під білоруський чи український», - підкреслив він.

В.Петров також заявив, що із запровадженням санкцій «російський бюджет очікувано недоотримає мільярди рублів у вигляді податків до російського бюджету, які могли б піти на фінансування розвідок, ФСБ, збройних сил, гібридної агресії проти нашої держави».

Він нагадав, що це не перший випадок запровадження санкцій проти російських розробників програмного забезпечення. «Цей перелік розширився, і ми маємо шляхи, як завадити мімікруванню, перейменуванню, або передачі права іншим суб'єктам господарювання, які хочуть уникнути санкцій», - сказав він.

В.Петров також додав, що приватні структури мають право обирати, яким програмним продуктом користуватися, і держава не збирається у це втручатись. «Але ми маємо право на захист власного простору, тобто ми можемо витісняти ті компанії, діяльність яких вважається такою, що загрожує національній безпеці», - пояснив він.

«Якщо наш приватний сектор зрозуміє, що краще працювати з вітчизняним програмним продуктом, - це стимулюватиме нашу економіку, збільшить нашу додану вартість - ось це буде результат», - зазначив він.

Переглянути фотогалерею