РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О.Турчинов - провайдерам: Не чекайте листа від СБУ, а вже сьогодні починайте виконувати рішення РНБО України

Указ Президента України №133 продовжує рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 вересня, коли були ухвалені санкції щодо фізичних і юридичних осіб. Практично весь перелік цих санкцій продовжено. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у коментарі представникам ЗМІ.

Він зазначив, що також прийнято рішення щодо запровадження санкцій стосовно фізичних осіб, причетних до проведення незаконних виборів до російської Держдуми на території окупованого Криму.

За його словами, додатково прийнято рішення щодо запровадження санкцій проти юридичних осіб, що діють на території окупованого Криму, які незаконно зареєстровані і працюють не за українським, а за російським законодавством. «Як наслідок, - сказав О.Турчинов, фактично українські підприємства шляхом використання адміністративного та силового ресурсу Росії змушені працювати на бюджет держави-агресора».

Секретар РНБО України зазначив, що наступний блок санкцій спрямований проти громадян Російської Федерації, причетних до незаконного переслідування українських громадян. «Це стосується слідчих, суддів, які проводили незаконні слідчі дії або виносили незаконні вироки щодо українських громадян, які незаконно утримуються на території Росії», - пояснив він.

Останній блок санкційного списку, який викликав найбурхливішу реакцію, за словами  О.Турчинова, «стосується санкцій проти російських юридичних осіб, діяльність яких загрожує інформаційній та кібернетичній безпеці нашої країни».

Секретар РНБО наголосив, що нині головне питання - щоб Указ «почав працювати», і для цього Кабінетові Міністрів та СБУ слід терміново відпрацювати механізм реалізації його положень.

«Ми захищаємо Україну не тільки на полі бою, а й від інформаційної та кібернетичної агресії, яка не менш небезпечна, ніж військова», - сказав він. «Я переконаний, що всі ми маємо захищати нашу країну всіма доступними засобами»,  - заявив він.

«Деякі програмні продукти російського виробництва, - сказав Секретар РНБО України, використовуються для кібершпигунства, поширення небезпечних вірусів та кібернетичних атак». Він пояснив, що приватним підприємцям, які використовують російські програмні продукти, зокрема, для бухгалтерського обліку, «ми можемо лише рекомендувати не робити цього, але те, що стосується державних установ, вони будуть терміново переводитися на програмний продукт від вітчизняного виробника». При цьому О. Турчинов зазначив, що «український програмний продукт якісний», крім того, альтернативою російському може стати й європейське програмне забезпечення.

Щодо російських соціальних мереж, які потрапили до санкційного списку, Секретар РНБО України зазначив, що їх використовують для незаконного збирання інформації, інформаційної агресії проти нашої держави, «кондової пропаганди» та вербування агентури російськими спецслужбами. Через ці мережі, сказав він, також найбільше поширюється піратський контент, і Україна, як європейська країна, має цьому протидіяти.

О. Турчинов звернувся до провайдерів із закликом не чекати інформаційного листа від Служби безпеки, а «з натхненням починати виконувати рішення РНБО України і вже сьогодні починати блокувати російський санкційний контент». «Це ваш внесок у захист країни», - додав він, повідомивши, що деякі великі українські провайдери вже почали це робити.

«Впевнений, що професійна преса, справжні патріоти будуть стояти на сторожі української незалежності і безпеки країни. Я прошу підтримати і донести необхідність цього рішення», - підсумував Секретар РНБО України.

Як повідомлялося раніше, Президент України Указом № 133 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».