РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Михайло Коваль: Україна ділиться досвідом, набутим в протистоянні російським гібридним військам на Донбасі з країнами-членами НАТО

Україна під час конфлікту на Донбасі отримала практичний досвід, яким вже ділиться з країнами, що входять до НАТО. Про це заявив Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Михайло Коваль під час 10-го Київського безпекового форуму.

«Україна як держава, Збройні Сили України та інші силові структури, що відповідають за безпеку нашої держави, отримали дуже великий досвід, яким ми вже зараз ділимося з іншими країнами, насамперед, з тими, що входять до Альянсу», - сказав Михайло Коваль.

Він нагадав, що 2014 року після анексії Криму, Україна фактично один на один зіткнулася з Росією на Донбасі. «І це проблема для всього світу, оскільки вперше після Другої світової війни в Європі почався переділ кордонів», - додав Перший заступник Секретаря РНБО України.

Михайло Коваль також зазначив, що окрім США та Великої Британії саме Росія в рамках Будапештського меморандуму мала гарантувати Україні безпеку, натомість розпочала проти Україну гібридну війну. «Агресором проти нашої держави стала країна, яка була однією з трьох гарантів нашої безпеки. Ми пам'ятаємо, хто підписав Будапештський меморандум - США, Великобританія і Росія. Але замість гарантування нам безпеки ця країна пішла проти нас війною», - зазначив він.

Відповідаючи на запитання, як Україна протистоїть російській агресії, Михайло Коваль зауважив, що Україна навчилася відбивати атаки ворога і протистояти йому. «Головний здобуток - ми не лише зупинили противника. Головне, - що 2016 року українські Збройні Сили не поступилися жодним сантиметром своєї землі», - пояснив Перший заступник Секретаря РНБО.