РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О.Турчинов: Незважаючи на гострі проблеми з фінансуванням, вже з цього року здійснюється поставки в армію ракет для РСЗВ

Україна не просто намагається відновити втрачені технології ракетобудування, а ставить за мету побудувати ракетні комплекси нового покоління. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв'ю інформаційному агентству «ЛігаБізнесІнформ».

За словами Секретаря РНБО, Україна прагне створити надійний ракетний щит. «Ми говоримо про найширший спектр ракетних комплексів. Це - РСЗВ, ПТРК і ЗРК, оперативно-тактичні та багато інших. Але це вимагає колосальних ресурсів - фінансових, наукових, виробничих», - зазначив він.

О.Турчинов підкреслив, що в ракетобудуванні зроблено вагомий крок вперед: «Ми не просто намагаємося відновити втрачені технології, а ставимо завдання побудувати ракетні комплекси нового покоління. Наприклад, якщо говорити про ракетні системи залпового вогню, то це - керовані ракети, які влучають точно в ціль, а не просто накривають території, як російські аналоги», - сказав він, додавши, що серед цілей - не тільки досягти стандартів НАТО, але, насамперед, перевершити за якістю російську зброю.

У той же час Секретар РНБО України окреслив і низку проблем, що виникають у здійсненні планів модернізації ОПК. «Серйозна проблема - штучне обмеження військово-технічного співробітництва. Наші партнери поки не хочуть нам допомагати в питаннях озброєння нашої армії. Нам доводиться все робити самим, хоча створення багатьох зразків зброї нового покоління вимагає серйозної міжнародної кооперації», - сказав він.

Секретар РНБО України наголосив, що Україні доводиться створювати окремі напрямки в розвитку ОПК практично з нуля, щоб забезпечити повний цикл виробництва.

Також О.Турчинов підкреслив, що однією з проблем є відсутність системного фінансування оборонного комплексу. «Ми створили повний цикл виробництва ракетної техніки: бойові частини, корпуси, паливо. Тепер можемо виробляти будь-які модифікації ракет для систем залпового вогню, для ППО, оперативно-тактичні ракети тощо. Такою технологією володіють не так багато країн. І для нас зараз обмеження лише одне - низькі обсяги фінансування. На превеликий жаль, 2016 й рік став в цьому плані не найвдалішим. Значну частину ми повинні були отримати зі спецфонду, наповнення якого заблокував парламент», - додав він.

Однак О.Турчинов підкреслив, що, незважаючи на зазначені проблеми, вітчизняний ОПК розвивається кількісно і якісно. «Хочу вам повідомити, що, незважаючи на гострі проблеми з фінансуванням, ми вже з цього року здійснюємо поставки в армію ракет для РСЗВ. Кількісні показники я не маю права озвучувати, але ми змогли досить швидко вирішити цю проблему», - підсумував Секретар РНБО України.