РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О.Литвиненко: Необхідно імплементувати до національного законодавства рішення РБ ООН щодо пом’якшення санкцій стосовно Ірану

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко представив на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони проект Постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року «Про виконання резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй від 20 липня 2015 року №2231 щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій» (реєстр. № 4825, Президент України).

О.Литвиненко, представляючи проект, нагадав, що 16 січня 2016 р. Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) представив Раді Безпеки ООН звіт, у якому засвідчується виконання Ісламською Республікою Іран заходів у ядерній сфері, передбачених пунктами 15.1-15.11 додатку V до Спільного всеосяжного плану дій, схваленого резолюцією Ради Безпеки ООН від 20 липня 2015 р. № 2231.

За словами заступника Секретаря РНБО України, нині необхідно «імплементувати резолюцію РБ ООН на національному рівні».

О.Литвиненко повідомив, що враховуючи згадану вище резолюцію і відповідно до Закону України «Про санкції», Кабінет Міністрів України підготував і прийняв розпорядження від 29 квітня № 360-р «Про виконання резолюції Ради Безпеки ООН від 20 липня 2015 р. № 2231 щодо Ісламської Республіки Іран в частині персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів».

О.Литвиненко повідомив також, що згідно із законом України про санкції, на підставі цього розпорядження було підготовлене рішення Ради національної безпеки і оборони України, введене у дію Указом Президента України.

«Відповідно до закону про санкції, проект Постанови вноситься до Верховної Ради для затвердження, і цей документ є фактично реалізацією на національному рівні рішення РБ ООН про пом'якшення санкцій щодо Ірану», - підсумував він.