РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Литвиненко: Наш захист не буде стабільним без всебічного переходу на норми і цінності, притаманні демократичним країнам

Під час реформування служб безпеки та розвідки необхідно забезпечити перехід на норми та цінності демократичних країн. Про це заявив Заступник Секретаря РНБО України Олександр Литвиненко під час виступу на ІІІ Міжнародній конференції "Урядування та реформування національних служб безпеки та розвідки: кращі міжнародні практики", що відбулась сьогодні в Києві.

О.Литвиненко у виступі відзначив, що одним з головних здобутків і змін останніх років стало широке усвідомлення суспільством і політичними силами того, що спеціальні служби є невід'ємним, ключовим елементом в системі забезпечення національної безпеки. «Це - необхідне підгрунтя для забезпечення прав і свобод людини, для забезпечення демократичного вільного розвитку держави», - сказав він.

Водночас Заступник Секретаря РНБО України зауважив, що забезпечити ефективне виконання цих завдань неможливо без повноцінної реалізації принципів, усталених у країнах євроатлантичної спільноти.

«Розглядаючи питання розвитку і реформування розвідувальних і безпекових служб, ми маємо виходити з двох пріоритетів. Першим з них має бути забезпечення національної безпеки, спроможність служб вирішувати завдання, які визначаються Конституцією України, законодавством, чинними стратегічними документами. Але забезпечити ефективне виконання цих завдань неможливо без повноцінної реалізації принципів, усталених в країнах євроатлантичної спільноти», - відзначив він.

О.Литвиненко додав, що «без чіткого, всебічного переходу на норми і цінності, притаманні демократичним державам, наш захист не буде стабільним, ми не зможемо реалізувати наші завдання і пріоритети».

Заступник Секретаря РНБО України також зауважив, що демократичний цивільний контроль передбачає не тільки нагляд за діяльністю безпекових структур, але й відповідальність політиків за ухвалені державні рішення.

ІІІ Міжнародна конференція "Урядування та реформування національних служб безпеки та розвідки: кращі міжнародні практики" проводиться Центром Разумкова спільно з Женевським Центром демократичного контролю над збройними силами (DCAF). Її метою є визначення ключових викликів та пріоритетів реформ, ідентифікація «слабких місць» цивільного контролю та відповідні рішення, ознайомлення з кращими європейськими практиками та можливості їх застосування в Україні, визначення потреби у розвитку необхідних спроможностей.

Видео