РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Звернення Секретаря РНБО України Олександра Турчинова з нагоди річниці трагедії на Чорнобильській АЕС

Тридцять років тому на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії людства атомна катастрофа планетарного масштабу. Її руйнівного впливу зазнали дванадцять областей України. Через ураження радіацією десятки тисяч людей втратили здоров'я, сотні тисяч українців покинули домівки, полишивши своє коріння, багато наших співвітчизників і нині живуть на забруднених землях.

Тоді, тридцять років тому, наслідки Чорнобильської аварії могли б бути значно гіршими. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів вдалося локалізувати пожежу на електростанції.  Низько схиляємо голови перед героями, які ціною власного життя захистили світ від радіоактивної смерті.

Нинішній рік оголошено роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи. Виконавчій владі доручено вжити заходів, спрямованих на посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників ліквідації наслідків аварії, а також створення належних умов для економічної реабілітації і розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення

Для відродження країни, ії економіки, та недопущення повторення подібної трагедії, необхідні солідарність, порозуміння та злагода. Ми маємо зробити все, аби ця страшна техногенна катастрофа, що спричинила тяжкі гуманітарні наслідки, ніколи не повторилася.