РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Литвиненко: Стандарти НАТО є найкращими стандартами військової сфери, і саме ними ми керуємося для реалізації внутрішніх реформ в Україні

Річна національна програма співробітництва Україна-НАТО (РНП) є інструментом підготовки України до членства у Альянсі та реалізації наших стратегічних документів розвитку сектору безпеки і оборони. Про це заявив Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко під час спільної наради парламентських комітетів у закордонних справах та з питань європейської інтеграції за участі постійної делегації Парламенту в ПА НАТО щодо комплексного співробітництва Україна-НАТО.

«Коли говорять про вступ до НАТО, дуже часто йдеться лише про вступ Збройних Сил. Але найважливіше - розуміти, що в Альянс вступає держава», - зазначив О.Литвиненко, пояснивши, що в РНП воєнний розділ є лише одним з п'яти, крім політичного, економічного, інформаційного і безпекового.

Водночас О.Литвиненко підкреслив, що впровадження стандартів НАТО «є дорожньою картою розвитку наших структур, оскільки стандарти Альянсу є найкращими стандартами військової сфери, і ми беремо саме їх для реалізації внутрішніх реформ».

У цьому контексті Заступник Секретаря РНБО України зауважив, що досягнення взаємосумісності, можливості здійснення спільних операцій силами і засобами України і держав-членів НАТО є завданням Стратегії національної безпеки.

Відповідаючи на питання щодо стратегічних документів, якими керуються державні органи, що здійснюють політику в сфері безпеки і оборони, О.Литвиненко зазначив, що чинні закони про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики, про основи національної безпеки, про організацію оборонного планування «потребують оновлення, і робота над ними ведеться».

«Головним документом стратегічного планування є ухвалена у травні 2015 року Стратегія національної безпеки України. У сфері оборони головне значення має воєнна доктрина, і в її нинішньому вигляді ми намагаємося наблизитися до стандартів держав-членів НАТО. У більшості цих держав цей документ має назву «Стратегія воєнної безпеки». Тому попри назву «Воєнна доктрина» - той документ, який був ухвалений у вересні 2015 року, за змістом є Стратегією воєнної безпеки», - пояснив він.

О.Литвиненко додав, що на базі Стратегії воєнної безпеки розробляється Державна програма розвитку Збройних Сил і Державна програма розвитку озброєння.

У спільній нараді парламентських комітетів у закордонних справах та з питань європейської інтеграції за участі постійної делегації Парламенту в ПА НАТО щодо комплексного співробітництва Україна-НАТО взяли участь народні депутати України, представники Міністерства оборони, Генерального штабу Збройних Сил України, СБУ, МЗС, офісу зв'язку НАТО в Україні та іноземних посольств в Україні.

 

Фотогалерея