РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України Олександр Турчинов провів зустріч з головами парламентів держав Північної Європи та Балтії

Секретар РНБО України Олександр Турчинов провів зустріч з головами парламентів держав Північної Європи та Балтії. 

Під час зустрічі співрозмовники обговорили ситуацію, що склалася в регіоні, приділивши увагу подіям, що відбуваються на Сході України. 

За словами О.Турчинова, Україна «змогла зупинити просування російських окупаційних військ на Захід».

«Водночас, попри Мінські угоди, агресія з боку Росії не припиняється. Триває окупація Криму та частини Донбасу. Щодня здійснюються обстріли нашої території», - зазначив він. 

Також О.Турчинов підкреслив, що Росія продовжує вести гібридну війну не тільки проти України, а й проти ЄС. За його словами, російські бомбардування у Сирії, знищення цивільної інфраструктури спричинили «посилення міграційних хвилі на захід». «Внаслідок цього до країн ЄС потрапляє зброя, терористи, відбувається соціально-економічна дестабілізація тощо», - додав він.

Крім того, Секретар РНБО України подякував головам парламентів держав Північної Європи та Балтії за їх чітку позицію та підтримку України, «яку ми відчуваємо постійно». На його переконання, санкції щодо Росії не мають бути тимчасовою кампанією, «їх треба розглядати принаймні на середньострокову перспективу, до припинення окупації та відновлення повної територіальної цілісності України».

Своєю чергою, Спікер Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє, Спікер Альтінгу Республіки Ісландія Ейнар Крістінн Гудфіннссон, Спікер Риксдагу Королівства Швеція Урбан Алін та Заступник Спікера Сейму Латвійської Республіки Інесе Либиня-Егнере у своїх виступах висловили підтримку Україні та засудили агресію Російської Федерації. Крім того, співрозмовники обговорили питання багатосторонньої спіпвпраці та можливої допомоги Україні.

«Ми підтримуємо суверенність та неподільність території України і готові підтримати її у здійсненні реформ та просуванні на шляху до Європейського дому», - наголосила Спікер Сейму Литви Лорета Граужинєнє. 

Фотогалерея

Відео