РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Противник концентрує сили для прориву нашої оборони

Протягом останньої доби противник здійснив найбільшу з початку року кількість обстрілів сил АТО, застосувавши артилерію великого калібру та реактивні системи залпового вогню. Про це повідомив Секретар РНБО Олександр Турчинов у коментарі.

За його словами, внаслідок обстрілів 1 військовий загинув, 16 отримали поранення. «Як ми і попереджали, провокація проти місії ОБСЄ була складовою підготовки наступу на наші позиції», - сказав Секретар РНБО.

Олександр Турчинов наголосив, що спаливши машини постійних представників місії ОБСЄ та створивши перепони для їх пересування, «ворог після потужної артилерійської підготовки, атакував силами батальйонно-тактичної групи, посиленої бронетехнікою, ротний опорний пункт 72 бригади в напрямку Новоласпа-Старогнатівка».

«Наступ та спроби ворога прорвати нашу оборону були зупинені, після чого були контратаковані силами АТО», - сказав Олександр Турчинов, додавши, що російсько-терористичні угруповання відступили, зазнавши значних втрат, а українські воїни просунулись вперед до 3 кілометрів, закріпившись на домінуючих висотах.

За словами Олександра Турчинова, ситуація в зоні АТО залишається напруженою, «противник веде артилерійський вогонь та концентрує сили для прориву нашої оборони в окремих напрямах».

«Враховуючи ситуацію, - повідомив він, - Президент України провів оперативну нараду за участю Начальника Генштабу, Міністра оборони та Секретаря РНБО». «Відпрацьовано план реагування на провокаційні дії та спроби прориву оборони російсько-терористичними угрупованнями», - сказав Секретар РНБО, підсумувавши, що міжнародні спостерігачі вже поінформовані щодо активізації військових злочинів з боку російсько-терористичних військ.