РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: КПУ втрачає право діяти як політична партія

З сьогоднішнього дня Комуністична партія України втрачає свій політичний статус та право діяти як політична партія. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов сьогодні на брифінгу.

«Сьогодні, відповідно до прийнятого Верховною Радою закону, Міністр юстиції підписав рішення, відповідно до якого комуністичні партії України втрачають право бути суб'єктом політичних і виборчих процесів», - сказав Секретар РНБО.

Олександр Турчинов назвав це рішення актом історичної справедливості, адже «відповідальність за тортури українського народу, масові репресії, голодомор несе саме комуністична партія, ідеологія якої фактично дорівнює ідеології нацизму». «З перших днів російської агресії, Комуністична партія продемонструвала свою зрадницьку позицію і вела себе як п'ята колона, підтримуючи і сприяючи окупації Криму та підтримуючи вторгнення російських військ на схід України», - сказав він, нагадавши, що минулого року, виконуючи обов'язки Президента України, доручив СБУ, ГПУ, Мін'юсту провести перевірку дій КПУ на відповідність Конституції України, та за наявних підстав забезпечити скасування реєстрації і заборони цієї партії.

Секретар РНБО також зазначив, що матеріали, що підтверджують злочинну діяльність КПУ проти власної країни, були зібрані і передані до суду. «Але ви знаєте, що одна з колосальних проблем нашої держави - судова гілка влади, яка потребує докорінної зміни та стовідсоткового оновлення», - сказав він, додавши, що суд щодо заборони КПУ затягнувся і триває ще досі.

Олександр Турчинов також зауважив, що перебуваючи на посаді Голови Верховної Ради України, 24 липня 2014 року розпустив фракцію КПУ, яка використовуючи парламентську трибуну, «труїла людей своєю брехнею та проросійською пропагандою». «Сьогоднішня подія - це дійсно історичний момент, це дійсно відповідальність перед тими, хто похований у Биківні, могили кого знаходяться у Сибіру, в інших місцях катування та вбивства українських патріотів», - наголосив Олександр Турчинов.

Відео