РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Створення міжнародного трибуналу для розслідування справи про збитий "Боїнг" на Донбасі в 2014 році - це спільна ініціатива України, Нідерландів, Австралії та Малайзії, - Турчинов

Створення міжнародного трибуналу для розслідування справи про збитий "Боїнг" на Донбасі в 2014 році - це спільна ініціатива України, Нідерландів, Австралії та Малайзії для незалежного розслідування цієї події.

"Всі, хто зацікавлений у відповідальності терористів за масові вбивства, підтримують цю ініціативу. Водночас Росія, аби приховати свій злочин, всіляко намагалася зірвати розслідування і дезінформувати громадськість. Ви пам'ятайте їхні версії і "свідків", що розповідають то про український літак, то про українську ракету, то якісь інші бездарні і брехливі версії ", - сказав Секретар РНБО Олександр Турчинов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання щодо ставлення Києва до цієї ініціативи малайзійської сторони.

За його словами, такі провокації з російського боку не мають жодного сенсу, бо безальтернативно доведено, що російський "Бук", який обслуговується російськими військовослужбовцями, збив цивільний літак з окупованої території. "Це очевидний факт, який має величезну доказову базу. Тобто це не припущення, це вже доведений факт. І безумовно трибунал, створення якого ми повністю підтримуємо, розслідуватиме цю тему, а Путін і його оточення розуміють, що їм доведеться відповідати ", - підкреслив секретар РНБО України.

Олександр Турчинов переконаний, що, саме розуміючи факт досить суворої відповідальності за такі дії, Росія і намагається заблокувати фінальний етап розгляду цієї справи в суді. "Я переконаний, що Росія як країна, що перетворила своїх військовослужбовців на кривавих терористів і несе повну відповідальність за цей злочин, повинна бути відповідачем на цьому трибуналі і не має ні морального, ні юридичного права блокувати рішення про його створення ", - резюмував секретар РНБО України.