РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Литвиненко: Нова система перетину блокпостів має запрацювати з 7 липня

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко сьогодні під час брифінгу розповів про новий механізм отримання перепусток до зони проведення АТО.

За його словами, заявки на отримання перепустки до зони проведення АТО можна надавати чотирма способами: заповнивши форму для отримання перепустки у мережі Інтернет; надіславши дані на електронну пошту; відправивши документи звичайною поштою, а також залишивши документи для оформлення перепустки у спеціальних скриньках, що будуть встановлені на нульовій позначці КПП, і перевірятимуться 4 рази на день кожні 3 години.

«Принциповим є те, що не буде ніякого контакту громадянина з військовослужбовцем», - наголосив Олександр Литвиненко.

Як зазначив Заступник Секретаря РНБО, надавши пакет документів в один з цих способів, він потрапляє до центру обробки, де дані заявника перевірятимуться на відповідність з базами даних правоохоронних органів.

«Якщо людина подає свою заяву в електронному вигляді, вона отримує номер своєї заявки, за яким зможе відслідкувати її проходження та стан обробки в режимі он-лайн», - наголосив Олександр Литвиненко та додав, що на розгляд заявки відводиться 10 днів.

За його словами, при перетині блокпосту громадянам знадобиться лише паспорт. «Людина приходить на пункт пропуску, показує свій паспорт, прикордонник перевіряє чи є у неї дозвіл. Ніяких паперових перепусток не буде», - зазначив Олександр Литвиненко.

Він додав також, що зараз при перетині лінії розмежування у зоні проведення АТО є дві проблеми: контакт з посадовими особами та черги. «Є така величезна проблема, з якою ми стикаємося, - це безпосередній контакт чиновника і військовослужбовця та громадянина, що породжує корупційні умови. Якщо є можливість породження корупції, вона буде виникати. Друге питання - є величезні черги громадян, і крім правильної функції контролю пропуску, ми створюємо проблеми для законослухняних громадян. І це погано», - наголосив він.

Заступник Секретаря РНБО підкреслив, що система, запровадження якої заплановано на 7 липня, є більш ефективною, ніж наявна, та спрямована, зокрема, на вирішення зазначених проблем.