РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Вітальне слово Секретаря Ради національної безпеки і оборони України учасникам засідання Спільної робочої групи Україна–НАТО з питань воєнної реформи високого рівня

Шановні учасники засідання!

Маю честь вітати усіх учасників засідання та Вас, пане заступник Генерального Секретаря НАТО, на гостинній Українській землі, а також оголосити відкритим засідання Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи.

Це засідання відбувається у складний для нашої держави час, коли усі зусилля влади та суспільства спрямовані на захист незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України.

Тому, користуючись нагодою, хочу, перш за все, подякувати країнам Альянсу за допомогу нашій державі та зусилля, спрямовані на підтримку незалежності України та боротьби нашого народу, який захищає нашу країну.

В умовах збройної агресії Росії проти України політико-військове співробітництво з НАТО має особливе значення. Сьогодні Росія своїми діями фактично зруйнувала систему колективної безпеки в Європі, що склалася після закінчення Другої Світової війни. І це створює реальну загрозу не лише для нашої держави.

У такій ситуації усі намагання умиротворити агресора є приреченими на поразку та неефективними. Агресора потрібно не умиротворювати, а зупиняти. Відновити дієву систему колективної безпеки на євроатлантичному просторі - одна з головних задач, яка сьогодні не може бути розв'язана без активної участі НАТО як впливової трансатлантичної організації, здатної об'єднати зусилля всіх провідних націй світу навколо цього важливого завдання.

Україна віддає найкращих своїх дітей, щоб стримати поширення реваншистських амбіцій Кремля на Європейському континенті. Це ще раз підтверджує відданість нашої держави європейським та євроатлантичним цінностям. Для нашої країни не існує альтернативи європейській та євроатлантичній інтеграції. Це, в свою чергу, знайшло відображення у новій редакції Стратегії національної безпеки і оборони України, яку нещодавно було схвалено на засіданні Ради національної безпеки і оборони України і підписано Президентом України.

Відновлення стратегічного курсу нашої держави на євроатлантичну інтеграцію визначає подальші пріоритети і зміст практичної взаємодії між державними органами влади в Україні та агенціями НАТО.

Із задоволенням хочу відзначити, що за останній рік ми разом змогли не лише поновити рівень співпраці між Україною та Альянсом, а й визначити нові напрями її розвитку, які забезпечуватимуть системні перетворення у секторі безпеки і оборони України у відповідності до стандартів НАТО.

Серед пріоритетних напрямів нашої взаємодії слід відзначити сприяння підвищенню оперативних можливостей Збройних Сил України та інших військових формувань, удосконалення системи управління ними, формування ефективних механізмів боротьби з корупцією, професійну підготовку персоналу сектору безпеки і оборони, оптимізацію системи військової освіти і підготовки військових кадрів.

Сподіваюсь, що створення нових трастових фондів НАТО на підтримку обороноздатності України дозволить вже найближчим часом отримати відчутні результати у цих сферах нашої взаємодії.

Значний потенціал для розвитку має оборонно-технічне співробітництво між Україною та країнами Альянсу. Поєднання наших науково-технічних та промислових можливостей може суттєво сприяти підвищенню оборонних спроможностей як України, так і країн-членів НАТО. В цьому контексті хочу привернути вашу увагу до реальних можливостей відновлення проекту спільного виробництва літака Ан-70, який у перспективі забезпечуватиме потреби наших країн у стратегічних авіаційних перевезеннях.

Вважаємо, що штучне заморожування нашої співпраці в оборонно-технічній галузі лише працює на користь реваншистських, імперських сил та сприяє розвитку наступальних можливостей агресора.

У цьому зв'язку ми вважаємо, що діяльність Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи та Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань оборонно-технічного співробітництва повинна бути спрямована на забезпечення координації у питаннях планування, реалізації та контролю стану виконання заходів співробітництва як на багатосторонньому, так і на двосторонньому рівнях.

Залишатиметься й надалі актуальною для нас консультативно-дорадча допомога, що надається країнами Альянсу. Її можливості необхідно повною мірою використати на наступних, ще більш складних етапах трансформації сектору безпеки і оборони, пов'язаних із плануванням конкретних заходів реформування та їх практичним виконанням.

Сьогоднішнє засідання відкриває для нас чудову можливість обмінятися думками щодо змісту концептуальних документів з реформування сектору безпеки і оборони України, напрацьованих апаратом Ради національної безпеки і оборони України. Вважаю це початком серйозної та кропіткої професіональної дискусії між українськими фахівцями і експертами Альянсу із зазначеної тематики.

Переконаний, що тільки об'єднавши зусилля, можливо відновити мирну парадигму розвитку на європейському континенті.

Запрошую всіх до конструктивної співпраці!

Фото

Відео