РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО: Проект Стратегії національної безпеки має бути затверджений найближчим часом

Стратегія національної безпеки України - це реальний документ, в якому закладається фундамент безпеки нашої держави.  Про це в ефірі «5 каналу» повідомив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров.

Він зауважив, що при розрахунку глобальних загроз виходили з того, які загрози зараз становлять реальну небезпеку Україні. «Ми не прагнемо глобального лідерства. Україна має посісти гідне місце в регіоні і боротися з тими проблемами, що актуальні сьогодні», - наголосив він. Також, за його словами, Стратегія передбачає інтенсифікацію в усіх напрямах співробітництва з НАТО, насамперед, у військовій і безпековій сферах. «Це стосується уніфікації стандартів, сумісності протоколів,  як ЗСУ, так і спецслужб», - зазначив він.

Крім того, Валентин Петров додав, що попередні стратегії мали номінальний характер - «були продуктом свого часу - невизначеності політики зовнішньої, безпекової, а також були наслідком багатовекторності і небажання когось ображати». «Це були досконалі бюрократичні документи, виготовлені за всіма правилами державного управління, бюрократичного крючкотворства, але реальним змістом вони не наповнювались», - наголосив він.

За словами керівника Служби з питань інформаційної безпеки, принциповою відмінністю Стратегії національної безпеки, представленої минулого тижня Секретарем  РНБО, є  те, «що з кожної сфери, кожної небезпеки є конкретний план дій з конкретними виконавцями, який можливо реалізувати». «Це дійсно конкретний план з побудови національної безпеки, що втілюватиметься у відповідних нормативних актах, як Військова доктрина, Стратегія інформаційної безпеки», - сказав він, висловивши впевненість, що на розробку цих документів «знадобиться лише кілька місяців».

Валентин Петров також зауважив, що Стратегія національної безпеки включає в себе всі виклики нашій державі до 2020 року. Водночас він висловив переконання, що проект стратегії буде винесено на одне з найближчих засідань РНБО, «тобто у найближчі тижні».