РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Нова стратегія національної безпеки – це перший не декларативний, а винятково практичний документ

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав нову стратегію національної безпеки першим документом, що був розроблений винятково з практичною метою комплексного захисту національної безпеки і територіальної цілісності України. Про це він заявив під час презентації проекту Стратегії.

«Спільним недоліком усіх попередніх стратегічних документів у сфері національної безпеки і оборони України був відверто їх декларативний характер. Ніхто не збирався виконувати приписи цих стратегій і доктрин. На цей документ очікує інший порядок», - сказав він.

Олександр Турчинов підкреслив, що стратегія національної безпеки є документом відкритим і обов'язковим для виконання. «На базі стратегії будуть відпрацьовуватись військово-технічні програми, які будуть реалізовані у воєнно-промисловому комплексі. Його реалізацію забезпечує Кабінет міністрів України, органи виконавчої влади, органи сектору безпеки і оборони та інші державні органи відповідно до їх компетенції», - зазначив він.

Також Секретар РНБО повідомив під час презентації, що фінансове забезпечення стратегії безпеки є основним пріоритетом бюджетної політики держави. «Обсяг фінансування становить на рівні не нижче 5% від ВВП країни», - сказав Олександр Турчинов.

Крім того, під час презентації Стратегії безпеки академік Національної академії наук України, радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін заявив про те, що вперше за всю історію створення таких документів ця стратегія містить конкретний варіант програмних дій з точки зору забезпечення стратегії національної безпеки України.

Також він повідомив, що до розробки проекту Стратегії безпеки були залучені близько 30 провідних наукових установ а організацій.

«Ніколи попередні стратегії не завершувались механізмом виконання всією державною структурою управління безпеки країни. В цій же стратегії останні рядки чітко визначають, що головне керівництво питаннями, пов'язаними з національною безпекою країни, здійснює Президент, консолідацію і контроль виконує РНБО, безпосередню реалізацію програмних завдань виконує Кабінет Міністрів», - сказав Володимир Горбулін, зазначивши, що оскільки раніше Кабінет міністрів був осторонь в структурі Концепції безпеки, багато питань не вирішувались.

Фотогалерея

Відео