РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Прес-реліз за підсумками засідання РНБО 12 березня

12 березня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України за участі керівників депутатських груп та фракцій, на якому було розглянуто питання «Про додаткові заходи щодо мирного врегулювання, нормалізації ситуації та зміцнення безпеки в окремих районах Донецької та Луганської областей та з виконання Мінських домовленостей».

Україна неухильно виконує Мінські домовленості, але в свою чергу вимагає підтвердженого незалежними міжнародними спостерігачами виконання цих домовленостей іншою стороною.

З метою виконання Україною взятих на себе, відповідно до Мінських домовленостей від 19 вересня 2014 року та від 12 лютого 2015 року, зобов'язань, що були підтверджені Радою безпеки ООН від 17 лютого 2015 року, Рада національної безпеки і оборони України підтримала рішення про визначення меж окремих районів, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької і Луганської областей» по лінії зіткнення, визначеної Мінськими домовленостями від 19 вересня 2014 року.

Для реалізації цього рішення буде ухвалено відповідну Постанову Верховної Ради України та внесено зміни до зазначеного Закону України.

Особливий порядок місцевого самоврядування не буде запроваджуватись на територіях, захоплених бойовиками вже після підписання Мінських домовленостей 19 вересня 2014 року, а також у всіх населених пунктах вздовж лінії зіткнення, які контролюються українською стороною.

Водночас, враховуючи високу ймовірність відновлення російсько-терористичними угрупованнями широкомасштабної агресії, постійно триваючі провокації бойовиків, Рада національної безпеки і оборони України запровадила комплекс заходів з посилення оборонних і безпекових спроможностей України. Зокрема, передбачено більш ефективне використання потенціалу оборонно-промислового комплексу України, прискорення інженерного обладнання рубежів оборони, забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань новим озброєнням та воєнною технікою тощо.

Відео