РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Україна має захищати свій інформаційний простір

Україна потребує законодавчих змін, які дозволять захистити інформаційне поле України. Про це Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов повідомив в інтерв'ю 5 каналу.

Олександр Турчинов зазначив, що як для країни, яка рухається в європейському напрямі, для України питання свободи слова є надзвичайно актуальним. «З іншого ж боку не можна потурати тим, хто використовує журналістські посвідчення, щоб займатися шпигунством, збором інформації, дезінформацією, працюючи інформаційно на ворога, на дестабілізацію ситуації в Україні», - сказав він, додавши, що провокації проти України слід заборонити.

За його словами, щоб захистити інформаційне поле країни, необхідно змінювати законодавство, зокрема, зробити прозорим фінансування ЗМІ. «У медіаструктур повинні бути конкретні власники, а не офшорні структури, за якими ховаються, в тому числі, і вороги країни», - сказав Олександр Турчинов.

Секретар РНБО нагадав, що в березні-квітні, коли розпочалася агресія на Україну, влада звернулася до суду з вимогою заборонити російські пропагандистські канали. «Досі не прийнято судове рішення. Судді продають свою душу разом з країною, обігруючи якісь фінансові корупційні схеми. Це є серйозна проблема для нас», - наголосив він.

«На жаль, це питання отримало опір у ВР. Будемо звертатися до наших парламентарів, щоб не просто гарно виступати з парламентської трибуни, а виконувати обов'язки перед своєю країною», - підкреслив Олександр Турчинов.

Також Олександр Турчинов вважає за необхідне заборонити використання російського телевізійного продукту в українському ефірі. «Росія веде проти нас війну, а на наших каналах ми дивимося про їх військових героїв», - додав він.

Крім того, говорячи про інформаційну безпеку України, Олександр Турчинов також назвав неприпустимим використання у роботі державних службовців російських поштових сервісів.

Він повідомив, що Апарат РНБО вже направив листа до Кабінету Міністрів України та профільних виконавців щодо відмови від російських сервісів, та звернувся до співгромадян: «Моя вам порада, не користуйтеся тими ресурсами, які мають домен .ру, не треба спрощувати життя спецслужбам наших ворогів».

Переглянути відео інтерв'ю