РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Головний ситуаційний центр дає можливість своєчасно реагувати на виклики у сфері національної безпеки

Створений Головний ситуаційний центр країни дозволяє в режимі реального часу відслідковувати та реагувати на наявні небезпеки. Про це Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов повідомив в інтерв'ю 5 каналу.

«Незважаючи на обмежене фінансування, ми створили Головний ситуаційний центр країни. Це серйозний програмний комплекс з сучасним обладнанням та програмним забезпеченням. Створення такого центру дуже важливе для того, щоб не тільки вивчати ситуацію, не тільки фахово її аналізувати, але й приймати швидкі та адекватні рішення», - підкреслив він.

Олександр Турчинов зазначив, що кожна цивілізована країна має такий Головний ситуаційний центр, куди зводиться інформація з усіх баз даних - з супутників, різних регіонів та відомств.

Секретар РНБО зауважив, що завдання Головного ситуаційного центру при зведенні усіх інформаційних баз даних, - вийти на системний аналіз ситуації щодо наявних небезпек, та оперативно підготувати рішення». «

Олександр Турчинов зазначив, що декілька років тому під час створення цього центру командою Януковича «були вкрадені величезні кошти». Окрім того, він повідомив, що програмне забезпечення для центру готував один з інститутів Російської Федерації, «що демонструє, як влада Януковича знищувала безпеку країни». «Щоб у Кремля не було жодних обмежень у доступі до інформації, Росія, не ховаючись, навіть програмне забезпечення надавала українському ситуаційному центру», - зауважив він.

Однак Олександр Турчинов зазначив, що фахівці Апарату РНБО  локалізували це програмне забезпечення і унеможливили сторонній доступ до системи.

Переглянути відео інтерв'ю