РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 26 грудня + Карта

Терористи використовують режим тиші для перегрупування незаконних збройних підрозділів.

Бойовики періодично здійснюють хаотичні провокаційні обстріли позицій українських військових. Так, бойовики обстріляли позиції сил АТО з установок БМ-21 «Град» біля Дзержинська Донецької області. Також неспокійною є ситуація на Донецькому та Луганському напрямах.

Терористи продовжують здійснювати повітряну розвідку, використовуючи безпілотні літальні апарати. За минулу добу зафіксовано 10 прольотів ворожих безпілотників, зокрема, на напрямку «Білосарайська Коса-Маріуполь».

Зафіксовано активізацію діяльності диверсійно-розвідувальних груп бойовиків як у зоні АТО, так і за її межами. Крім того, триває передислокація військової техніки з території РФ на Донбас, зокрема, САУ, вантажівок з особовим складом і боєприпасами.

Водночас українські військові зміцнюють укріплення на передових рубежах. Гуманітарна допомога мирним мешканцям Донбасу надходить своєчасно.

За останню добу один український військовослужбовець загинув, один отримав поранення.

Триває зміцнення бронетанкової могутності українського війська.

ДП «Харківський бронетанковий завод», що входить до державного концерну «Укроборонпром», продовжує здійснювати ремонт танків Т-64Б1 для української армії. Корпуси та башти бронемашин оснащено навісним динамічним захистом типу «Контакт», що захищає від багатьох потужних протитанкових засобів.

Українські спецслужби запобігають та жорстко протидіють усім спробам терористичної діяльності на звільнених територіях.

Неподалік Краматорська Донецької області оперативники СБУ затримали двох бойовиків та одного агітатора терористичної організації «ДНР», який закликав до збройного спротиву українській владі. Затримані терористи були членами незаконного військового формування «Восток».  Ця ж оперативна група СБУ затримала мешканця м. Костянтинівка, який активно допомагав організаторам псевдореферендуму 11 травня, підтримував бойовиків, схиляв місцевих бізнесменів до фінансування терористів.

У Волноваському районі Донецької області завдяки пильності небайдужих громадян біля колій залізничного перегону Велико-Анадоль-Волноваха Донецької залізниці виявлено саморобний вибуховий пристрій - коробку з тротиловими шашками загальною масою 15 кг. Вибухівку знешкоджено.

Внаслідок злочинних дій терористів лише у Донецькій області повністю або частково знеструмлено 19 населених пунктів в Шахтарському, Мар'їнському та Ясинуватському районах, а також частково міста Донецьк, Горлівка та Авдіївка. Без житла, води, газу та електроенергії залишаються понад 60 тис. жителів регіону.

Українська влада та міжнародне співтовариство докладають максимум зусиль для допомоги громадянам, що постраждали на Сході України.

Учора ввечері до Краматорська та Сєверодонецька доставлено український гуманітарний вантаж. Наразі українська влада за підтримки фахівців ДСНС працює над доставкою цієї допомоги соціальним закладам, розташованим у населених пунктах, що постійно обстрілюють бойовики. За домовленістю, до доставки та розподілу гуманітарної допомоги долучаться співробітники Спеціальної моніторингової місії  ОБСЄ в України, про що повідомив голова місії Ертугрул Апакан.

На ділянці відділу «Станично-Луганське» українські прикордонники здійснили пропуск гуманітарного вантажу від українського відділення Міжнародного Комітету Червоного Хреста, призначеного мешканцям Луганської області. У вантажних автомобілях - продукти харчування та медикаменти, загальна маса вантажу - 18 тонн.

Вчора у с. Маркове Костянтинівського району Донецької області міжнародна нафтопереробна компанія надала місцевій школі автобус для перевезення учнів.

На Донбасі триває робота чеської благодійної організації People in Need, яка відома в Україні під назвою «Люди в біді». Вчора місту Селидове Донецької області чеські друзі України подарували 160 вимушеним переселенцям картки з грошовою допомогою на суму, еквівалентну 300 доларам США кожна.

В Артемівському районі організація «Люди в біді» разом з місцевою владою в рамках програми USAID «Підготовка до зими» надала аналогічну допомогу 69 сім'ям переселенців.

Костянтинівський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді видав 335 пакунків дитячого харчування матерям маленьких дітей, які приїхали з території проведення АТО, а також сім'ям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Вчора у Мар'їнському районі Донецької області розпочато видачу гуманітарної допомоги від Міжнародного Комітету Червоного Хреста - будівельних матеріалів для відновлення житлових будинків, пошкоджених під час обстрілів терористів.

Станом на 25 грудня з серпня 2014 року після звільнення населених пунктів від терористів українська влада в Донецькій області відновила 5357 об'єктів, в тому числі 471 житловий будинок; електропостачання у 163 населених пунктах та 8 об'єктів електропостачання; 67 об'єктів теплопостачання; 5 об'єктів водопостачання; газопостачання в 4 населених пунктах, 1328 газопроводів, підключено до газу 3234 приватні будинки. За останню добу ремонтні бригади відновили ділянку повітряної лінії електропередачі та електропостачання в 2 населених пунктах Тельманівського району Донецької області, знеструмлених внаслідок бойових дій терористів - села Старомар'ївка та Гранітне.

Загалом з тимчасово окупованої території та району проведення АТО до інших регіонів за останню добу переселено 2719 осіб, з них 222 дитини. Усього з Криму та Донбасу переселено  596108 осіб, у тому числі 132847 дітей.

Учні Дніпропетровської школи №23 привітали з новорічними та різдвяними святами українських військових, які захищають Донецький аеропорт. Діти передали українським танкістам тисячу солодких пряників. Починаючи з літа учні регулярно проводили благодійні ярмарки та акції, а на виручені кошти купували необхідні речі для бійців АТО. Завершився захід святковим концертом для наших «кіборгів».

На полігоні Національної гвардії України було проведено серію практичних психологічних тренінгів в умовах, максимально наближених до бойових. У навчаннях взяли участь офіцери-психологи військових частин Київського гарнізону, офіцери психологічної служби Нацгвардії, а також інструктори служби психологічної реабілітації громадської організації «Ліга офіцерів». Основним завданням навчань було доведення до автоматизму надання першої психологічної допомоги та регуляції психоемоційного стану бійця, який пережив стресову ситуацію.

Сьогодні, 26 грудня, розпочав роботу онлайн-фотопроект UkraineFreedom.org. На сайті викладено інформацію про головні події в Україні від листопада 2013 року і до сьогоднішнього дня. Наразі всі матеріали на сайті викладено 11 мовами, зокрема, англійською, німецькою, французькою та італійською. Найближчим часом стануть доступні ще іспанською, японською та арабською мовами.