РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 16 грудня + Карта

Президент України Петро Порошенко своїм Указом призначив Олександра Турчинова Секретарем Ради національної безпеки і оборони України.

Під час представлення Президент відзначив, що «крім ситуації на фронті, крім ситуації в Донецькій і Луганській областях, причому як у військовій сфері, сфері безпеки, економічній, господарській, соціальній площинах стоїть надзвичайно важливе завдання щодо стабілізації внутрішньополітичної ситуації». Адже одним з ключових елементів ворожої стратегії є дестабілізація всередині України і розкол в суспільстві. І на цей виклик потрібно знайти адекватну відповідь.

 

Ситуація в зоні АТО

В зоні АТО ми фіксуємо стійку тенденцію до зниження кількості та інтенсивності обстрілів. Минула ніч пройшла спокійно. Водночас вчора вдень окремі терористичні угруповання здійснили кілька провокаційних обстрілів позицій українських силовиків.

Окремо підкреслимо, що наші військові зупинили кілька спроб бойовиків розширити присутність на нейтральних територіях у зоні конфлікту. Також було знешкоджено групу у складі 12 диверсантів, які намагалися потрапити в тил наших військ в районі населених пунктів Голубівське та Новотошківське. В результаті вправних контрдиверсійних дій групу було локалізовано. На пропозицію українських бійців складати зброю та здаватися, терористи відкрили хаотичну стрілянину. В результаті бою основну частину ДРГ знищено, двоє терористів затримано. Їм надано необхідну медичну допомогу та доставлено у визначене командуванням місце для проведення допиту. У своїх свідченнях один з полонених терористів, зокрема, повідомив, що інструктаж та конкретні завдання їхній групі давав офіцер ЗС Російської Федерації.

Втрат серед наших військових внаслідок цього зіткнення і загалом за добу немає.

В рамках виконання завдань, визначених Президентом України, посилено контроль за переміщенням товарів і вантажів, які прямують через контрольні пункти в'їзду/виїзду у зоні АТО. Зокрема, вчора прикордонний наряд на залізничній станції «Волноваха» при огляді вантажного ешелону, який прямував з окупованих територій, виявив 25 вагонів з вантажем вугілля та 22 вагони з ломом чорних металів загальною вагою 3267 тонн, які не мали необхідних товаросупровідних документів. Законність переміщення вантажу перевіряють правоохоронні органи. Загалом протягом останніх двох місяців прикордонники виявили понад 10 тис. тонн «чорного золота» без належних документів.

На виконання Доручення Президента України активізовано роботу Державного підприємства «Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння», що входить до складу концерну «Укроборонпром». Виробничі потужності підприємства переведено у двозмінний режим з шестиденним робочим тижнем. За останні два місяці підприємство передало армії понад 100 одиниць сучасного артилерійського та стрілецького озброєння.

Учора на військовому полігоні на Чернігівщині фахівці науково-випробувального центру Збройних Сил України провели випробування українського безпілотника «Spectrator», виготовленого на підприємстві «Політеко-Аеро». Військові оцінили функціональність апарату в умовах низької температури, під час ведення артилерійського вогню та при застосуванні радіоперешкод.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Українські спецслужби та правоохоронці продовжують посилений контроль для знешкодження терористичних груп і проникнення незаконної зброї з зони, яка тимчасово контролюється бойовиками. Щоденно за фактами таких злочинів СБУ та МВС затримує близько 10 злочинців.

Так, учора, завдяки успішній спецоперації контррозвідка СБУ затримала на контрольованій українськими військовими території групу бойовиків, які здійснювали терористичну діяльність у Донецькій області.

Група підпорядковувалась бойовику на прізвисько «Мінер», за вказівками якого надавала всебічну підтримку терористам, які здійснювали обстрілювали з важкої артилерії українських військових.

Також затримано спільників ватажка - приватного підприємця з Артемівська Донецької області, який збирав дані про координати сил АТО, а також безробітний, який передавав зібрану інформацію артилерійським розрахункам терористів для коригування обстрілів по українських позиціях. Ще двоє затриманих спільників терористів влаштували конспіративну квартиру для диверсантів та допомагали бойовикам переховуватися під виглядом мирних жителів у медичних закладах.

Крім цього учора о 18:10 поблизу с. Володимирівка Приазовського району Запорізької області на блокпосту працівники міліції зупинили автомобіль Mercedes-Benz. Під час огляду автомобіля виявлено та вилучено 6 гранат РГД-5, 5 запалів до ручних гранат та 1520 патронів до різної зброї. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.263 Кримінального Кодексу України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), що карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

У населених пунктах, які контролюються терористами, продовжує погіршуватися гуманітарна ситуація та зростає невдоволення людей діями бойовиків. Ми вже неодноразово повідомляли про протести громадян, які, серед іншого, вимагають від бойовиків справедливого розподілу гуманітарної допомоги. Вчора у Горлівці терористи намагалися організувати видачу сертифікатів на отримання допомоги, внаслідок чого люди фактично взяли штурмом приміщення місцевої адміністрації. Зокрема, було вибито скляні двері, кілька людей отримали поранення.

Ускладнення ситуації на Сході і в Криму внаслідок дій терористів  фіксують у міжнародних організаціях. У восьмій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) стосовно ситуації у галузі прав людини в Україні визнається, що на контрольованих терористами територіях Донецької та Луганської областей і далі відсутні закон і порядок, тривають вбивства, викрадення заради викупу, тортури, примусова праця та інші грубі порушення прав людини, які вчиняють члени незаконних збройних формувань за підтримки значної кількості іноземних бойовиків. Також у документі наголошується на продовженні переслідувань населення, яке не підтримує російську окупацію в Криму, зокрема, представників кримськотатарського народу та вірян Української православної церкви Київського Патріархату.

На звільнених від бойовиків територіях тривають відновлювальні роботи. За оперативними даними, станом на 15 грудня 2014 р., з серпня 2014 року у Донецькій області відновлено 5166 об'єктів, в тому числі 411 житловий будинок; 66 об'єктів теплопостачання; 1216 газопроводів; 3 заклади охорони здоров'я; 29 загальноосвітніх закладів; 17 дошкільно-навчальних закладів. Держава виділила для цього десятки мільйонів гривень.

Натомість, станом на сьогодні, внаслідок обстрілів терористів залишаються знеструмленими 24 населених пункти в Шахтарському, Мар'їнському, Волноваському, Ясинуватському та Тельманівському  районах, а також частково міста Донецьк, Мар'їнка, Горлівка та Авдіївка.

Незважаючи на непросту ситуацію, Мінсоцполітики України займається працевлаштуванням вимушених переселенців з Донеччини, Луганщини та тимчасово окупованого Криму, а також здійснює соціальні виплати. Станом на вчора мають можливість здійснювати виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття 38 центрів зайнятості у Донецькій області та 22 центри зайнятості на Луганщині.

 

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко у телефонній розмові з Віце-президентом США Джозефом Байденом привітав прийняття Конгресом США Акту на підтримку свободи України, який був внесений у Конгрес під час візиту Президента України до США 18 вересня.

Спікер нижньої палати Конгресу США Джон Бейнер закликав президента Барака Обаму підписати законодавчий акт H.R.5859, одностайно підтриманий в Сенаті й Палаті депутатів, щодо широкої підтримки України та впровадження нових санкцій проти Росії.

Рада Євросоюзу на рівні глав МЗС ухвалила рішення про розширення обмежувальних заходів, пов'язаних з незаконною анексією Криму та Севастополя. Про це йдеться у повідомленні Ради у закордонних справах, поширеному 15 грудня за підсумками її засідання. Детальний перелік нових санкцій буде оприлюднений протягом двох днів.

Крім того, у спільному прес-релізі, який був ухвалений за результатами першого засідання Ради асоціації, наголошено про те, що ЄС та Україна засуджують незаконну анексію Криму Російською Федерацією, яку вони не визнають. Також засуджується присутність та проникнення з території Росії незаконних підрозділів, найманців, зброї та військового обладнання.